Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kan Kanseri Belirtileri

Kan Kanseri Belirtileri

Kan Kanseri Belirtileri, Kanda, kan yapıcı dokuların ve diğer organların anormal kan hücrelerinin kontrolsüzce çoğalarak oluşan bir hastalık türüdür. Tıbbi yönde lösemi ya da lökoz olarak geçmektedir. Sebebinin tam olarak bilinmemesiyle birlikte çeşitli kimyevi ajanlarının da radyasyonun, virüs isimli bu mikrobun hastalığın oluşumunda rol oynarken bazı genetik yapısının hastalıkların da hastalığa yatkınlığını derecesinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Kan kanserinde hücre tiplerine göre (Myeloit, lenfoit gibi) ve hastalığın süresince (Müzmin ve had) çeşitleri bulunmaktadır. Bazen bu tipler daha hızlı ilerleyerek kötü sonuçlar doğurmaktadır. Lösemi hastalığında, halk arasında kan kanseri olarak bilinmektedir. Çocuklarda görüldüğü kanser türlerinin 3'te 1'i Lösemi Kanseri hastalığı oluşturmaktadır. Çocukluk döneminde löseminin tipleri diğer kanser tiplerine göre daha sık görülür. Etkilenen hücrelerin tipine göre myeloid ve lenfositer olarak kendi içinde de ikiye ayrılan hücre yapısına göre yapılan sınıflandırma özellikle hastalığın akut biçimlerinde daha ender olarak öteki hücre tipleri de etkilenmektedir.

Kan kanserinin nedenleri; Kan kanserinin nedeni tam olarak bilinememektedir. Lösemi, vücudun kan üretimini gerçekleştiren kemik iliğindeki ana hücrelerdeki değişim sonucunda olgunlaşmamış kan hücrelerinin bir artış olması ve bu hücrelerin hızla yayılmasıdır.

Kan kanserinin belirtileri; Kanserin belirtilerini öğrenmek hastalığın erken teşhisi açısından oldukça önemlidir. Fakat bu belirtilerde biri ya da daha fazlasına sahip olması kişinin kanser olduğu anlamını da taşımaz.
  • Ateş, kanserde sıklıkla görülür, ancak genelde ileri evre kanserler ile ilişkilidir. Kan kanseri ve lenf bezleri tümörlerin ilk başında belirti olarak ortaya çıkmasıdır.
  • Açıklanamayan kilo kaybı, genelde kanserin, özellikle mide, pankreas, yemek borusu (Ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi, ilk belirtisi olarak açıklanamayan kilo kaybıdır.
  • Halsizlik, kan kanseri ya da kansızlığa neden olan mide ya da kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken görülmektedir. Halsizlik kanserin izlemini tahmin etme konusunda önemli unsurdur.
  • Ağrı, kemik ya da testis tümöründe ilk belirtisi olabiliyor ama genelinde ileri evrede kanserin belirtisi olarak kabul edilir.
  • Memede ya da vücutta hissedilen kitleler, genelde meme, testis, lenf bezi ya da yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru ya da şişlik ile görülebilmektedir.
  • Kanama, olağandan öte kanamanın kanserde erken ya da geç dönemlerinde var olmasıdır. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (Mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim ağzı (Serviks) kanserine öncüdür.
  • Cilt değişiklikleri, cilt tümörleri dışında iç organ tümörlerini yaratmıştır. Bazı kanserde sarılık, ciltte koyulaşma ya da ciltte kızarıklık olabilmektedir.
  • Dışkılama ya da idrar yaparken değişiklik, uzun süreçli kabız, ishalde ya da dışkı boyutunun değişik kalın bağırsak kanserine yenilir. İdrar yapıldığında sancının olması, idrarda kan görülmesi ya da idrar yapma sıklığındaki değişiklik prostat ya da idrar torbası (Mesane) kanseri riskidir.
  • Öksürük ve horlama, inatçı ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinde, horlama isteği ve gırtlak (Larinks) kanseri riskini taşımasıdır.
  • Ben ve siğillerdeki değişiklikler, Vücudun yıllar boyunca bir ben ya da siğilde şekil, boyut ve rengiyle oluşan bir değişiklik, zira melanom denilen cilt tümörünün erken teşhisi ile tedavi uygunluğunu arttırmaktadır.

Kan kanserinin tipleri nelerdir?


Hangi akvuyar türü aşırı miktarda çoğalıyor ve kanserleşme gösteriyorsa hastalık o akyuvar adıyla tanımlanmaktadır. Örneğin, lenfosit (Veya lenfosittik) lösemisi, akyuvarın bir değişiği olan lenf sistemindeki lenf hücrelerine etkilemektedir. Diğer tip ise myeloid lösemi denen, myeloblastların (Olgunlaşmamış kan hücreleri) aşırı üremesidir.
  • Akut Lenfositik Lösemi; (ALL) Lenfosit, lenfoblast olarak adlandırılan olgunlaşmamış kan hücrelerinin dönüşümü ile oluşur. Bunlar, lenf düğümlerinde birikmesiylei şişkinliğe yol açmasıdır. Akut lenfosittik lösemi, çocukluk çağında en sık görülen lösemidir.
  • Akut Myeloid Lösemi,; (AML) Olgunlaşmamış kan hücresi olan myeloblastların aşırı çoğalmasıyla karakterizedir. Bu hücrelerin kemik iliğinde çoğalmasıyla kan hücreleri üretilemez veya az üretir. Bu hücreler üretilmez ise enfeksiyonlar artar, kansızlık gelişir.
  • Kronik Lenfositik Lösemi; (KLL) Olgun lenfositler gibi görülmesiyle, vücudu savunamazlar. Bu hücreler, kemik iliğinde çok daha fazla üretme sağlar. Ancak koruyucu rolleri yok olur. Yetişkinlerde görülür, ağır ağır gelişir ve seyreder. Hasta yıllar boyu yaşayabilir. 50'li yaşlardan sonra görülme sıklığı artmış olur.
  • Kronik Lenfositik Lösemi, (KML) KLL gibi, olgun görünen ancak görevini yapamayan hücrelerin anormal üremesi artışı olmaktadır. Bütün normal hücreler bitene kadar bu hücre artışı sürer. Yetişkinlerde %25-60'ını oluşturur. En çok 25-60 yaşlarında görülür. Erkeklerde daha sıktır.

Kan kanseri nasıl tedavi edilir?


Lösemi umutsuz bir hastalık değildir. Son yıllarda uygulanan kemik iliği nakilleri başarılı sonuçlar vermekte ve iyi bir tedavi ve moral desteği ile hastalarda %85'e varan oranlarda iyileşmeler sağlanmaktadır.

Çocukluk çağı lösemi tedavi edilen bir hastalıktır. Hastalığın türüne göre bazı tedavi protokolleri uygulanmakta, uygun tedavi ve destekle iyi sonuçlar vermektedir.

Kemoterapi ilaç tedavisi; İlaçlar hap şeklinde iğne şeklinde olabilir ya da damardan serum içinde verilebilir. Bu ilaçların etkisiyle kötü huylu hücreler yok olur.

Radyoterapi; ışın tedavisi uygulanır.

Kemik iliği nakli; Nadiren bazı hastalar için gerekmektedir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 01:06:51
Kan Kanseri Belirtileri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kan Kanseri Belirtileri Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kan Kanseri Belirtileri"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kan Grubuna Göre Kişilik
Kan Grubuna Göre Kişilik
Kan grubuna göre kişilik, arasında oldukça yakın bir ilişki olduğu yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. İnsan vücudunda bulunan en önemli maddelerden biri kandır.Vücudun %7-8 oranı kandan meydana gelir. Kan miktarında olabilecek küçük bir azalma bi...
Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler
Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler
Kan şekerini düşüren besinler; kan şekeri düzeyini sabit bir şekilde tutmak ya da ağır ağır yükselmesine yardımcı olmak için tavsiye edilen bazı besin grupları, ayrıca kilo vermeyi de sağlayarak aşırı kilonun yol açtığı kalp rahatsızlıkları ve hiper ...
Kan Grubuna Göre Diyet
Kan Grubuna Göre Diyet
Kan grubuna göre diyet, insanların kan grupları sağlık ve hastalıklar üzerinde etkili olduğu uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır. İnsanların kan grupları, kilo almada, kilo vermede etkili bir faktördür. Dolayısı ile beslenerek...
Tokluk Kan Şekeri
Tokluk Kan Şekeri
Tokluk kan şekeri, yemek yedikten sonra kandaki glukoz yani şeker miktarıdır. Glükoz karbonhidratlı gıdalardan gelir. Karbonhidrat vücudun ana enerji kaynağıdır.Kandaki glukoz miktarı yemek yedikten sonra artışa geçer. Bu da pankreasın insülin salgıl...
Kan Şekeri Düşmesi
Kan Şekeri Düşmesi
Kan şekeri düşmesi hipoglisemi de denilen herhangi bir nedene bağlı olarak vücutta bulunan glikoz yani şeker oranının eksilmesi durumuna verilen addır. Yaşam kalitesini doğrudan etkilemekte olan şeker düşmesi problemi, ilerleye durumlarda şekerin yük...
Kan Nasıl Alınır
Kan Nasıl Alınır
Kan Nasıl Alınır, Kan alma işlemine geçmeden önce hastaya selam verilmeli ve kendisini tanıtmalıdır. Hastanın kendisini iyi hissettiğinden emin olmalıdır. Hastanede yatan hastanın adı soyadı, hastane numarası olan bir bilezik olmalıdır. Hastaya adını...
Kan Vücutta Neden Dolaşır
Kan Vücutta Neden Dolaşır
Kan Vücutta Neden Dolaşır, Kan damarları vücudun her noktasını dolaşır. Bilhassa damarlarımız o kadar uzundurlar ki düz bir alana yayılacak olsalar toplam uzunlukları yaklaşık 100 bin kilometre olur. Kan damarlarının vücutta her yerini kapladığını an...
Kan Nasıl Temizlenir
Kan Nasıl Temizlenir
Kan nasıl temizlenir? Vücudumuzdaki kan öncelikle böbreklerimiz ve karaciğerimiz tarafından temizlenir. Nefes yoluyla akciğer de kanın temizlenmesine yardımcı bir organdır. Biz de bazı yöntemlerle kanımızıntemiz kalmasında böbreklerimize ve diğer org...
Kan Gruplarına Göre Beslenme
Kan Gruplarına Göre Beslenme
Kan Gruplarına Göre Beslenme, Kan gruplarına göre beslenme, büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süreli yaşamamız için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında ...
Kan Şekeri
Kan Şekeri
Kan Şekeri, Her insanın vücudunda, midenin arka tarafında, pankreas diye adlandırılan bir bez vardır. Bu bez sayesinde insanın vücudundaki kan şekerini dengede tutmaya yarayan hormonları salgılar. Bu salgılanan hormonların birisi de insülin hormonudu...
Kan Transfüzyonu
Kan Transfüzyonu
Kan Transfüzyonu, bir kişiden diğerine damar içi yoluyla kan transfer edilen yaygın ve güvenli bir uygulamadır. Kan Transfüzyonu genellikle ciddi bir cerrahi operasyon ya da yaralanma sonucu kaybedilen kanı geri kazandırmak amacıyla yapılır. Kan Tran...
Kan Kusmak
Kan Kusmak
Kan Kusmak, Kan kusmak, (Hematemez), kusmak belirgin ölçüde kanı adlandırır. Tükürüldüğünde ya da öksürüldüğünde gelen küçük kan lekeleri kan kusmak sayılmaz. Kusmadaki kan canlı kırmızı olabilir ya da telve gibi siyah ya da koyu kahverengi görünebil...

 

Kan Grubuna Göre Kişilik
Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler
Kan Grubuna Göre Diyet
Tokluk Kan Şekeri
Kan Şekeri Düşmesi
Kan Nasıl Alınır
Kan Vücutta Neden Dolaşır
Kan Nasıl Temizlenir
Kan Gruplarına Göre Beslenme
Kan Şekeri
Kan Transfüzyonu
Kan Kusmak
Kan Şekeri Neden Düşer
Kan Vermenin Zararları
İlişkiden Sonra Kan Gelmesi
Kan Yapan Meyveler
Neut
Ağızdan Kan Gelmesi
Açlık Kan Şekeri
Kan Orucu Bozar Mı
Kan Pıhtılaşması
Rh Faktörü
Büyük Kan Dolaşımı
Rüyada Kan Görmek
İlişki Sırasında Kan Gelmesi
Tam Kan Sayımı
Rahimden Kan Gelmesi
İdrardan Kan Gelmesi
Kan Kurdu
Kan Basıncı
Popüler İçerik
Kan Şekeri Neden Düşer
Kan Şekeri Neden Düşer
Kan Şekeri Neden Düşer, Kan şekeri düşüklüğü, diğer adı Hipoglisemi olan hastalık, kandaki glukoz düzeyinin 50mg/dl'nin altına düşmesi ile hipoglisemi...
Kan Vermenin Zararları
Kan Vermenin Zararları
Kan Vermenin Zararları, Kan üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. Kan bağışı hem toplumsal hem kişisel açıdan önem taş...
İlişkiden Sonra Kan Gelmesi
İlişkiden Sonra Kan Gelmesi
İlişkiden Sonra Kan Gelmesi, İlişkiden hemen sonra yada ertesi günü beklenmedik bir şekilde kanama görülmesine post koital kanama denir. Cinsel ilişki...
Kan Yapan Meyveler
Kan Yapan Meyveler
Kan Yapan Meyveler, Meyve tüketiminin hafızayı canlandırdığı ve sinir hücrelerini geliştirdiği bilinmektedir. Vücudun başlıca düşmanı olan kolesterolü...
Neut
Neut
Neut, nötrofil olarak da bilinen, vücut savunmasında görev alan beyaz kan hücrelerindendir. Beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) vücudumuzun bağışıklık si...
Ağızdan Kan Gelmesi
Ağızdan Kan Gelmesi
Ağızdan Kan Gelmesi, Bir çok hastalığın habercisi olabileceği gibi hafif görünen hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Ağızdan kan gelmesinin ciddi ...
Açlık Kan Şekeri
Açlık Kan Şekeri
Açlık kan şekeri, en az 8 saat aç kalındıktan sonra kandaki şeker değeridir, bu değer diabet teşhisi için yapılan testlerde kullanılır. Gün içinde, ka...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kan Grubuna Göre Kişilik
Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler
Kan Grubuna Göre Diyet
Tokluk Kan Şekeri
Kan Şekeri Düşmesi
Sıkı Bir Spordan Sonra Kan İşemek
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Sıkı Bir Spordan Sonra Kan İşemek
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024