{ "title": "Ağızdan Kan Gelmesi", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/agizdan-kan-gelmesi.jpg", "date": "18.01.2024 23:16:16", "author": "Samiha", "article": [ { "article": "
Ağızdan Kan Gelmesi, Birçok hastalığın habercisi olabileceği gibi hafif görünen hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Ağızdan kan gelmesinin ciddi rahatsızlıklar yaratacağından öncelikle kanın miktarına göre ciddiyet göstermektedir. Ağızdan kan gelmesi birçok nedenlerle açıklanabilmektedir. Öksürükle kan gelmesi demek, gırtlağın yani solunum yolları veya akciğerden gelen kanlı balgam ve neticesinde de kanlı tükürme anlamındadır. Hemoptezi olarak adlandırılan öksürükle beraber kan gelmesinin ve çok ölçüde geldiğinde ciddiyet esnasında Hemoptezi özellikle solunum yollarından gelen kan için kullanılan isimdir. Öksürükle kanın geldiği ağız, boğaz veya gastrointestinal sistem kanaması ile ayrı olmasıdır. Öksürükle gelen kanda hava ve mukus karışımı olmasıyla köpüğümsü bir kıvam şeklindedir. Rengi açısından pas rengiyle ve parlak kırmızısı gibi tuzlu bir tat olmasıdır.

Ağızdan kan gelmesi genelde 3 faktörlü olmasıdır

Bunların ilk başlangıç yeri burun boşluğu, ağız içi ve boğazda oluşan üst solunum yolları olmasıdır. Tükürmekle ve burundan kan gelmesi ile kanamanın bulgusu üst solunum yolları ile ilgidir.

Eğer kan, bulantılı veya kusma şekli olarak geliyorsa, kanamanın bulgusu mide bağırsağı sistemine bağlı olabilmektedir. Şayet akciğerle bağlantılı olarak ciddi kanamalar ile bulantıyla beraber kusma görülmektedir.

Alt solunum yolları ile ilişkili olan öksürükle gelen kandır. Bulgusu göğüste hırıltının oluşmasıyla gelmesidir. Kanamanın balgamlı noktalar veya çizgi şeklinde olursa çoğunluğu kanın meydana getirdiği balgamlı da olabilmektedir. Akciğerlerin birden fazla hastalığı türettiğinden dolayı kan tükürmenin diğer nedenidir. En önemlisi tümör ve kanserdir. Hastalığın ciddi boyutudur.

Ağızdan kan gelmesinin belirtileri nelerdir?

Akciğer kanseri hastalığında belirtisi olarak inatçı öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürürken kan gelmesidir. Öksürürken kan gelmesi akciğer kanseri olan hastaların yaklaşık %25'inde görülmesidir. Ancak belirtileri tümörün büyüklüğü ve vücutta oluşabilecek başka tümörlerin var olup olmadığına gözlemlenerek değişim sağlamaktadır. Akciğer kanseri neticesiyle hormonlar üzerinde dengesizlikler yaşanabilir. Örneğin, kanda değişimler veya başka organlara verdiği rahatsızlıklardır. İki akciğerin veya tek akciğerde görülen metastatik durumlu tümörün neden olduğu belirtilerde, tümörün bulunduğu yer ve büyüklüğü açısından ilişkilidir.

Ağızdan kan gelmesi neden olur?
Hastaların beslenmesi

Beslenme ile kanserin yakın ilişkisi olduğu bilinmektedir. Kanserli hastalarda kilo kaybı görülmektedir. Hastaların çoğu enerji ve protein alımı normalin altına düşmektedir. Protein alımı ile total vücut potasyumunun, total vücut suyu ile ilişkili olduğu kanıtlanmıştır. Vücut ağırlık kaybındaki yağ, su, yağsız vücut kütlesi, azot ve potasyumu yansıttığı bilinmesidir. Kanserli hastaların %50'sinde tat duygusunda değişiklik olduğu gözlemlenmektedir. Bu hastaların en azında %40'ının bir besin maddesinden nefret ettiği de görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar arasında yüksek protein içeren gıdaların; et, balık, tavuk vs. Hastalar açısından istenmediği bilinmektedir. Bunların yerine yumurta ve peynir tercih edilmesidir. Yüksek kalorili gıdalarda tatlılar gibi sevilenler arasına girer. Değişik araştırmalarda tümör büyümesinde yalnız başına karbonhidrattan gelen enerjinin, konakçının beslenme durumunu etkilemediğini göstermiştir. Yalnız başına aminoasitler içinde aynı şeyler gözlemlenmiştir.

Ağızdan kan gelmesinin tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide uygulanması için birden fazla nedenlere sahiptir. Bunun akciğer kanseri tipi, hastalığın evresi ve hastanın genel tedavi şekilleri ile çözümleri bu evrede uygulanmasıdır. Ameliyat sonrasında gözle görülür ve tespiti edilecek düzeyde kanser riski kalmamış hastalarda yapılan ek tedaviye adjuvan tedavisi denir. Adjuvan tedavi şekli ameliyat sonrası gözle görülmeyecek kadar geride kalması genellikle az sayıdaki kanser hücrelerini öldürmek amaçlı yapılmasıdır. Adjuvan tedavisi yapılıp yapılmama kararını patoloji raporunda özellikler gereği, hastanın yaşı ve genel durumu gözlemlenir. Hastaların ameliyat sonrasında adjuvan tedavisi ile yalnız kemoterapi ya da radyoterapi ya da hem kemoterapi hem radyoterapi tedavisi kullanılmaktadır. Bazı durumlarda, daha erken evrelerinde olan hastanın ameliyat sonrasında adjuvan tedavisi gerektirmeyebilir. Cerrahi Kanseri yok etmek için uygulanan operasyondur. Cerrahi müdahalenin tipi kanserin akciğerdeki yerleşimine bağlı olmasıdır. Akciğerdeki küçük bir parçayı alabilmek için uygulanan operasyon 'wedge'ya da 'segmental' rezeksiyon olarak tanımlanır. Ancak cerrahi bölüm olarak tümü lob alınıldığında (Lobektomi), sağ ya da sol akciğerden biri alınırsa (Pnomonektomi) ile isimlendirilir. Bu tümörlerin yerleşimi, büyüklüğü ve hastanın genel durumu neticesiyle ameliyat önerilmez.
" } ] }