{ "title": "Beyinde Kan Pıhtılaşması", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/beyinde-kan-pihtilasmasi.jpg", "date": "22.01.2024 01:29:38", "author": "Menderes", "article": [ { "article": "
Beyinde Kan Pıhtılaşması: Beyinde damar tıkanması sonucunda tıkanıklığa bağlı olarak hastada bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Eğer tıkanıklık beynin sağ tarafında gerçekleşti ise sol kol ve sol bacakta, eğer tıkanıklık beynin sol tarafında meydana geldi ise hastanın sağ kol ve sol bacağında kısmı felç meydana gelir. Meydana gelen bu kısmi felce hemipleji adı verilir. Tedavi ise rehabilitasyon merkezleri tarafından verilmelidir.

Hepmleji tedavisi yapacak olan ekipte; en başta fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı olmak üzere, beyin cerrahı, nörolog, fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşiresi, ortez ve protez teknisyeni, iş ve uğraşı terapistleri, sosyal danışman ve psikolog bulunmalıdır. Hastanın tedavi yeri ise fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleridir.

Hastaya uygulanan ilaç tedavisi, beyin kanaması ya da tıkanması sonucunda beyin dokusuna verilen zararı bir an önce en aza indirmek, ilerlemesini önlemek ya da beynin işlevlerini sürdürmesini sağlamaktır. Hastanın durumu ilaç tedavisi ile sabitlendikten sonra sıradaki işlem bu tür hastaların rehabilitasyon potansiyelini ortaya çıkarmaktır. Mesela hasta eğer genç ise daha önce beyinle ilgili bir hasar almamış ise algılama ve zihinsel yönden bir sorunu yok ise idrar ve gaita problemi olmayan, görme alanı bozukluğu yaşamamış, erken rehabilitasyon programına alınmış, aile desteği alan, sosyoekonomik durumu yeterli olan ve kapsamlı bir merkezde tedavi gören hastaların tedavisinde başarı oranı fazladır.

Rehabilitasyonun amacı; bu hastalığı yaşamış kişilerin fiziksel, zihinsel ve toplumsal işlevlerini en üst düzeye ulaştırmaktır. İlke olarak rehabilitasyon çalışmaları ne kadar erken başlatılırsa hasta için daha iyi olacaktır. Rehabilitasyon süresince hastanın durumu bu süreci değiştirebilir. Rehabilitasyon sürecinin geç başlatılması hastanın mevcut durumda bulunan hastalığı dışında başka hastalıklarında ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu hastalıklar arasında, basınç yaraları, derin toplar damarda tıkanıklık ve iltihap oluşması, eklem sertlikleri, kemik erimesi, mesane ya da bağırsak fonksiyonunda bozukluklar meydana gelebilir. Rehabilitasyon çalışmaları geleneksel yöntemler yani çeşitli eklem hareketleri, germe egzersizleri, kasların güçlendirilmesi ve bazı hareketlerden oluşmaktadır. Bunları sağlamak için bazı birtakım teknik ve yöntemlerden yararlanılmaktadır.

Hastanın tedavileri sonucunda tüm nörolojik yetersizlikler 3 aya kadar düzelebilir ve gelişmesi 1 yıl sürebilmektedir. Genellikle kolda iyileşme %52 oranında, bacakta iyileşme %89 oranındadır. İyi bir rehabilitasyon programıyla hastaların %20-30'u normal seviyeye %75'i ise yürür hale gelir.

İyileşme Süreci
" } ] }