{ "title": "Burundan Kan Gelmesi", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/burundan-kan-gelmesi.jpg", "date": "19.01.2024 10:15:56", "author": "Rıza", "article": [ { "article": "
Burundan kan gelmesi, insanların tümünde yaş ve cinsiyet ayırmadan görülebilir. Genellikle tehlikeli olarak görülseler de nadiren hayati tehlike içerirler. Burundan kan gelmesi burunda meydana gelen değişiklikler sonucunda ya da vücutta olan başka hastalıklardan dolayı meydana gelebilir. Soğuk algınlığı, burun karıştırma, burna yapılan operasyonlar, ağır egzersizler, tümörler, burna kaçan objeler kanamalara neden olabilir. Kanamalar burnun ön tarafında ya da arka tarafında oluşabilir. Burnun arka tarafında olan kanamalar daha çok yaşlı kişilerde, ön tarafında olanlar ise çocuklar ve genç erişkinlerde görülür. Arka tarafta olan kanamalar genze doğru ve şiddetli bir şekilde gerçekleşir. Bu yüzden mutlaka KBB uzmanı tarafından kontrol altına alınmalıdır. Bazı durumlarda ise kanayan burun olmadığı halde, burundan kan gelebilir. Bunun nedenleri arasında genizde bulunan tümör kanamaları, yemek borusu damarlarında bulunan varis kanamaları sayılabilir. Burundan kan gelmesi sıcaklık farklılıkları görülen kış aylarında daha fazla görülmektedir.

Burun kanaması türleri nelerdir?
Burundan kan gelmesi durumunda yapılması gerekenler nedir?
Burundan kan gelmesinin nedenleri nedir?

Kanama çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Kan pıhtılaşmasına sebep olan hastalıklar ve yüksek tansiyon en önemli nedenler arasında yer alır. Nezle, sinüzit gibi iltihaplanmalar, burna alınan darbeler ve tümörlerde kanamalara yol açabilir. Kanama sonrasında mutlaka doktora gidilerek muayene olmak gerekir.

Burundan kan gelmesi nasıl tedavi edilir?

Kanama durmuyorsa ya da yeniden kanama başladıysa, kişi kendini yorgun hissediyorsa, kanama burnun arka tarafına doğru oluyorsa kesinlikle ihmal edilmeyecek bir durumdur. Doktor genellikle bu durumda burnun ön tarafına vazelini bezlerle tampon yaparak, kanamayı durduracaktır. Kanamanın yeri belliyse gümüş nitrat ya da elektrokoter cihazıyla damar yakılabilir. Arka tarafta olan kanamalarda ağız içinden damağın üst tarafına tampon uygulanır. Yapılanlara rağmen durdurulamayan kanamalarda, anestezi altında kanayan damar özel maddelerle tıkanır ya da bağlanır.
" } ] }