{ "title": "Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/buyuk-ve-kucuk-kan-dolasimi(1).jpg", "date": "21.01.2024 22:41:14", "author": "Yafes", "article": [ { "article": "
Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı, Büyük kan dolaşımı, sol ventrikül kasılarak içindeki temiz kanı aortaya pompalama sağlar. Aorta'dan oluşan çoğu uç dalı, bu kandaki dokunun düzeyini kılcal damarlarına ulaşmasını sağlamaktadır. Kılcal damarlardaki düzeyin dokusu ile temiz kanın arasındaki madde alışverişini gerçekleştirip, kan kılcallarından ayrılarak toplardamara girmesidir. Toplardamarların kanı halk dilinde \"Pis kan\" olarak bilinmektedir. Bununla toplardamarın kanı için, pis kan sözcüğü yerine karbondioksit ve hücre metabolizması artıklarının yönünde zenginleşerek kan denirse, konuya daha bilimsel yönden bilinmesidir. Vücudun tüm toplardamarı, bitiminde \"Vena kava süperior\" veya \"Vena kava inferior\"'a boşalma yapar. Vücutta tüm toplardamarın kanını toplayan bu iki büyük toplardamar sonunda kalbin sağ atrium adı verilen odacığına açılmasıdır. Bununla büyük kan dolaşımını tamamlamış olmasıdır. Sol ventrikülden başlayarak, vücutta dolaşıp sağ atriumda bitirerek büyük kan dolaşımı, dokuların oksijenle zengin taze kan sağlamakla kalmamasıdır. Ayrıca dokuların metabolizma artıklarını ve karbondioksiti bu kısımlardan uzaklaştırmasıdır.

Küçük Kan Dolaşımı

Küçük kan dolaşımı, kalbin sağ ventrikül denilen odacığı ile sol atrium denilen odacığı arasında gerçekleşmesidir. Sağ ventrikül kasılıp içindeki pis kanı pulmoner deliğinden geçip, trunkus pulmonalise pompalar. Trunkus pulmonalis, az yukarıda sağ ve sol akciğerlere gidip orada iki dala ayrılmasıdır. Sağa giden dala \"Sağ pulmoner arter\", sol akciğere giden dala ise \"Sol pulmoner arter\" olarak denilir. Bu sayede sağ ventriküldeki pis kan, genellikle karbondioksit açısından temizlenerek oksijen zenginleşerek akciğerlere ulaşmasıdır. Akciğerlere gelen kan, burada hava keseciklerindeki duvarına (Alveol septumları) ile kılcal damarlara dağılmasıdır. Bu düzeyin akciğer hava kesecikleri ile temiz havanın, kılcalın kan arasında büyük bir hızıyla gaz alışverişini yapmaktadır. Kan karbondioksitini akciğer havasını vermesiyle, ondan oksijeni almasıdır. Bu durumda vücutta karbondioksit, zengin toplardamar kanını, akciğerlerdeki karbondioksiti azaltarak oksijenden zenginleşip, atardamarın kanına, yani temiz kana dönmesidir. Akciğerlerin atardamarın kan haline gelerek, buradan pulmoner venalar denilerek dört adet toplardamarlar sayesinde kalbin sol atrium adındaki odacığına taşınmasıdır. Böylece küçük kan dolaşımı da son bulmuş olmasıdır.

Büyük Kan Dolaşımda
Küçük Kan Dolaşımda
Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı ve Görevleri

Kan dolaşımının görevli organları nelerdir?

Kalp; Vücudumuzun ihtiyacı olan besinin, oksijen vb. Maddelerinin gerekli yerlerinin kan yoluyla ulaşmasını sağlayan, kaslardan meydana gelmiş organdır. Kalp bir pompa görevini üstlenmektedir. İnsan hayatı boyunca sürekli çalışan bir organ elementidir. Erişkin bir insanda dakikada 60-80 kez atmaktadır. Çocukların bu sayı oranı daha fazladır. İnsan kalbinin ortalama 250-300 grama sahiptir. Kalp sol ve sağ olmak üzere iki bölümden ve dört odacıklardan meydana gelmektedir. Bunlardan sağ kulakçık, sağ karıncık, sol kulakçık ve sol karıncıktır.

Damarlar; Kalp ve doku arasında kanın taşınmasını sağlayan boru biçimindeki yapı elementleridir. Damarlar 3 çeşitten oluşur. Bunlar atar damar, toplar damar ve kılcal damarlardır.

Akciğer; Akciğerler göğüs boşluğundaki yüreğin sağ ve solunda az çok piramit biçiminde olan solunum organıdır. Taban bölümleri diyaframın üzerine oturmuştur. Göğüs çeperine bakan yüzey kısmı dış bükey, yüreğe bakan iç yüzeyleri ise içbükeydir. Akciğerlerin dış yüzeyi düzgün ve parlak olup bu parlaklık akciğerleri örten palevranın visceral yaprağındandır. Rengi, yeni doğan çocuklar gibi esmer-kırmızı, gençlerde pembe, erişkin ve yaşlılarda ise pembe-mavimsidir. İnsan yaşlandıkça akciğerlerin yüzeyinde bir takımpigmentler belirir. Bunlar solunum esnasında akciğerlere kadar giren yabancı cisimleri meydana getirerek oluşmuşlardır.

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımının Görevleri

Büyük dolaşımda, Oksijeni zengin kan sol karıncıktan çıkar. Vücudun yol aldığı zamanlarda hücrelere oksijen sağlar. Hücrelerde biriken karbondioksiti alıp kalbin kulakçığına gelir.

Küçük dolaşımda; Oksijeni fakir kan kalbin sağ karıncığından çıkıp akciğerlere ulaşır. Burada oksijeni zenginleşip kalbin sol kulakçığına geri döner.
" } ] }