{ "title": "Dışkıdan Kan Gelmesi", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/diskidan-kan-gelmesi.jpg", "date": "19.01.2024 13:47:01", "author": "Baykal", "article": [ { "article": "
Dışkıdan Kan Gelmesi, Defekasyon esnasında ya da bunun dışında bazen anüsten gelen taze, parlak kan, gaita ile karışık olarak kan gelmesi ya da kan pıhtıları gelmesiyle tıbben hematokezia ya da rektal kanaması denmektedir. Makattan kırmızı renkli kanın gelmesi özellikle hemoroid (Basur) nedenlerindendir. Genellikle hastada tuvaletini yaptıktan itibaren peçeteye sildiğinde kırmızı renkli bir bulaşma yapar. Ayrıca makat şişkinliklerinde (Meme ucu gibi) elinize gelir. Hemoroid genelde uzun süreçli kabızlık durumunda görülebilen nadiren de olsa siroza benzer hastalıkta olabilmektedir. Fissür anlamı, bağırsak duvarındaki yırtılma durumunda tuvaletinizi yaparken ağrılar ve dışkıdan kan olmasıdır. İnflamatuar bağırsak hastalığı (Ülseratif kolit) ve rektum kanserlerinin de dışkıdan kan gelmesinin nedenlerindendir. Bazı hastalarda anüs (Makat ve rektum (Kalın bağırsağın son bölümü) çevresinde bulunarak hemoroidal damarları aşırı derecede genişler ve anüsten dışarıya taşarlar. Örneğin Kabızlık şikâyetlerinde hastaların dışkısı sertleşir ve dışkılama işlevi zorlaşır. Bu hastalar sert dışkıyı boşaltmak için aşırı ıkınma ve zorlanmaya gereksinim duyulur. Bu esnada anal kanalı örten tabaka ve damarlar zedelenir. Bu da genişlemeye ve şişmeye neden olmasıdır. Damarlardaki bu genişleme ve şişmeye hemoroidal hastalığı denir.

Hemoroid Tipleri Nelerdir?

Hemoroidin en çok iç hemoroid ve dış hemoroid şeklinde iki tipi oluşturmaktadır.
Dışkıdan Kan Gelmesinin Belirtileri Nelerdir?

Dışkılama (Büyük abdest yapma) esnasında kanama en önemli belirtisidir. Sıklıkla damla damla burun kanaması gibi taze parlak kırmızı renktedir. Dışkının üzerine ve temizlik esnasında kan fark edilebileceği gibi tüm tuvalet kan ile kirlenebilir. Genelde kanama ağrısızdır. Dışkılama (Büyük abdest yapma) sırasında makatın dışarı çıkması, ele gelen şişlikler. Hasta makattan dışarı doğru çıkan yumuşak bir şişlikten, kitleden şikâyet eder. Bazı hastalar bu dışarı çıkan şişliği makat içine doğru içeriye geri itebilirler. Anal bölgede (Makatta) kaşıntı halinde Hemoroidal damarların normal işlevlerin yapamaması ile makat bölgesinin hijyeni de bozulur. Makatın tam kapanmaması ile dışkı ve akıntı kaçağı olur. Buna bağlı kaşıntı ihtiyacı oluşur.

Dışkıdan Kan Gelmesinin Sebepleri Nelerdir?

Dışkıdan kan gelmesinin pek çok sebepleri vardır. En sık olarak anal fissürler, hemoroidler, rektum ve kalın bağırsağın polip ve kanserleri, divertikülozis, anjiodisplazi (Damar yapısı anormalliği), ülseratif kolit, Chron hastalığı, enfeksiyöz kolitler, iskemik kolit ve Meckel divertikülü nedeni ile rektal kanama meydana gelir.

Dışkıdan Kan Gelmesine Neler Neden Olur?
Dışkıdan Kan Gelmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın tedavisinde iki evre bulunmaktadır. İlk olarak hastalık ilaçla tedavi edilir. Kullanılan ilaçlar ağızdan alınan ve bölgeye uygulanan ilaçlı sıcak oturma banyosu, merhem ve fitillerdir. İkinci evrede cerrahi çözüm yoludur. Cerrahi yöntemle gerçekleşen tedaviler arasında; Hemoroid memelerinin pıhtılaştırılması (İğne veya koterle, Skleroterapi) Hemoroid memelerinin lastikle bağlanması (Band ligasyon) Anal bölgeye tedavi amaçlı olarak iğne ile ilaç verilmesi. Bu tedaviler poliklinik koşullarında hastanede yatmadan gerçekleştirildiğinden hastalıklar arasında lazerle tedavi olarak algılanmaktadır. Ancak bu yöntemler bütün hemoroid hastalarına uygulanmaz. Aynı bölgede birden çok hastalık meydana gelmişse, bu durumda ilaçla tedavi asla mümkün olmayacaktır. Bunu yerine kalıcı çözüm cerrahidir.
" } ] }