{ "title": "Kan Çıbanı", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/kan-cibani-1334.jpg", "date": "20.01.2024 17:29:43", "author": "Ertaş", "article": [ { "article": "
Kan Çıbanı, Derideki ter veya kıl bezlerinin bakteriler tarafından iltihaplanması sonucu oluşur. Yanlış beslenme (Yağlı besinler) veya metabolizma hastalıkları (Şişmanlık, şeker hastalığı) gibi durumlarda çıbanlara karşı vücudun korunma gücü oldukça zayıftır. Kabızlık ve aşırı terleme gibi durumlarda kan çıbanlarının çoğalmasına neden olur. Kıl dibinde çıkan sancılı bir çıbandır. Bu nedenle bedenin her türlü bölgesinde, hatta saçlar arasında bile görülebilir. Bilhassa ense, yüz ve sırtta görülür. Kıl diplerinden başlayarak süratle büyüyen bir iltihaptır. Deri hastalıklarından sayılır. \"Stafilokok\" adı verilen bir mikrobun eseridir. Sert ve kırmızı bir şişlik meydana getirerek, büyüdükçe ağrısı çoğalır ve gerginleştirir. Daha sonra yerinde, çevik, sarı bir baş verir. Yumuşak yerlerden cerahat akmaya başlar. Tedavisi edilmediği ve temizliğine önem verilmediği zaman yayılmasını sağlar. Birkaç gün sonra kabuk bağlar ve kabuğu ortasındaki kılla birlikte döker. Kabuğun kalktığı yerde küçük bir çukur kalır. Ancak bu çukur süratle kapanır. Geride hafif bir iz bırakır. Kan çıbanının baş vermeyen ve iyileşmesi haftalar süren şekline \"kör çıban\" denilmektedir.

Kör çıban, olarak tanımlanan kıl diplerinden başlayarak iltihaplanması, ense, yüz, boyun ve sırtta oluşan çıbanlar sertlik ve ağrı oluşturmaktadır. Bu tür çıbanlar ile sürekli uğraşmamak ve kesinlikle bu çıbanları sıkmamak gerekir. Özellikle baş vermeyen çıban türü büyüklüğü arttıkça orantılı biçim de ağrısı da artar. Kör çıban tedavisi bir hekim kontrolünde olmalıdır ve hekimlerin talimatına göre izlenmelidir. Küçük, kırmızı ve sert bir şişlik ile meydana gelerek, ağrıları da yoğunlaşır. Ancak çoğu kez baş verme görülmeyebilir. Kan çıbanı patlatılır mı, Çıban uç vermediyse patlatmaya çalışılırsa iltihap deri altına akacağından dolayı mikrobunu yayarak, kana karışmasını sağlamış olur ve kötü neticeler doğabilir.

Kan Çıbanı Çıkmasının Belirtileri Nelerdir?

İltihaplı bölgenin merkezinde kan dolaşımının yavaşlaması çevre dokuya sızarak şişkinlik yapmasıdır. Başka çıbanlar gibi kesinlikle ellenmemesi, sıkılmaması ve oynanmaması gerekmektedir. Önce deri kızarır, duyarlı hale gelir. Bir süre sonra ortasında, içinde irin bulunan bir çıban başı görülür. İrin ölü mikroplar, ölü akyuvarlar ve doku artıklarından oluşan akışkan bir maddedir. Çıban gözkapağı, burun ve kulak gibi derinin gergin olduğu yerlerde oluşursa, çok ağrı yapar.

Kan Çıbanı Sonrası İz Kalır mı?

Küçük bir çıban ciltte iz bırakmaz, büyük çıbanlarda ise ancak aylar sonra silinebilen, hatta ömür boyu kalan izleri olabilmektedir. Büyük bir çıbanın iz bırakmasını önleyebilmek için ilk önce, erken tedavi sürecidir. Hekime ne kadar erken başvurulursa, tedavi süreci o kadar hızlı ve başarılı olur. Genellikle, göz çevresi ve burun gibi kısımlarda oluşan çıbanların tedavisine önem verilmesi gerekir. Bu durumun oluşan yerlerdeki iltihabın, ilerlemesi halinde beyni etkilemesi sonucu neticelendirir.

Kan Çıbanı Çıkması Neden Olur?

Sivilce yerinde şişlik, yanma ve ağrı hissiyle başlar. Bir süre sonra hafif bir ateş yaparak, alakalı lenf bezinin iltihaplanması gözlemlenir. Sonucunda ucunun beyaz rengi olan büyük bir sivilce meydana gelir. Sivilcenin ucundaki beyazlanma bir süre sonra patlayarak, dışarısına iltihaplı sıvısını akıtır. İltihap kendini akıttıktan sonra, çıbanın dibinde sert ve sarımsı bir oluşum belirlenir ve halk dilinde bu çıbanın özü diye isimlendirilir. Çıbanı yapan başlıca bakterisi olan stafilokok'dur. Bu bakterisi, herhangi bir hastalığa sebebiyet vermeden, deri yüzeyinde de oluşabilirler. Derinin tahrişine neden olan kıl köklerine saldırarak, çatlaklık oluşturduğundan bunlar çoğalıp çıban haline gelirler. Diğer nedenleri ise şöyledir;

Kan Çıbanı Çıkmasının Diğer Neden Olur?
Kan Çıbanı Sürekli Çıkarsa Neden Olur?
Kan Çıbanı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kan çıbanının büyümesi, ilk evresinde üzerine tentürdiyot sürülerek Arap sabunu ile yıkayıp temizlenerek veya güneş banyosuyla durdurulabilir. Kan çıbanını sıkarak temizlemeye çalışmak çok yanlış bir davranıştır. Yüzdeki çıbanlar kesinlikle bir hekime gösterilmelidir. İlk tedavisi olarak bitkisel besinler, temizlik ve güneş banyosu şarttır. Bazen de yarılarak iltihabının boşaltılması gerekebilir. Kan çıbanı tedavisinde, daha sonraki aşamada tahrişin önlenmesi ve antibiyotik merhemlerinin uygulanmasıdır. Bu işlem şu şekilde uygulanır; Antiseptik solüsyonlarla yara çevresi temizlenir. Temizlenen alan gazlı bir bezle örtülüp bantlanır. Mümkün oldukça bu alanın su ile teması engellenmelidir.

Kan Çıbanına İyi Gelen Bitkiler
" } ] }