{ "title": "Kan Kanseri Belirtileri", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/kan-kanseri-belirtileri.jpg", "date": "20.01.2024 01:06:51", "author": "Akbilge", "article": [ { "article": "
Kan Kanseri Belirtileri, Kanda, kan yapıcı dokuların ve diğer organların anormal kan hücrelerinin kontrolsüzce çoğalarak oluşan bir hastalık türüdür. Tıbbi yönde lösemi ya da lökoz olarak geçmektedir. Sebebinin tam olarak bilinmemesiyle birlikte çeşitli kimyevi ajanlarının da radyasyonun, virüs isimli bu mikrobun hastalığın oluşumunda rol oynarken bazı genetik yapısının hastalıkların da hastalığa yatkınlığını derecesinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Kan kanserinde hücre tiplerine göre (Myeloit, lenfoit gibi) ve hastalığın süresince (Müzmin ve had) çeşitleri bulunmaktadır. Bazen bu tipler daha hızlı ilerleyerek kötü sonuçlar doğurmaktadır. Lösemi hastalığında, halk arasında kan kanseri olarak bilinmektedir. Çocuklarda görüldüğü kanser türlerinin 3'te 1'i Lösemi Kanseri hastalığı oluşturmaktadır. Çocukluk döneminde löseminin tipleri diğer kanser tiplerine göre daha sık görülür. Etkilenen hücrelerin tipine göre myeloid ve lenfositer olarak kendi içinde de ikiye ayrılan hücre yapısına göre yapılan sınıflandırma özellikle hastalığın akut biçimlerinde daha ender olarak öteki hücre tipleri de etkilenmektedir.

Kan kanserinin nedenleri; Kan kanserinin nedeni tam olarak bilinememektedir. Lösemi, vücudun kan üretimini gerçekleştiren kemik iliğindeki ana hücrelerdeki değişim sonucunda olgunlaşmamış kan hücrelerinin bir artış olması ve bu hücrelerin hızla yayılmasıdır.

Kan kanserinin belirtileri; Kanserin belirtilerini öğrenmek hastalığın erken teşhisi açısından oldukça önemlidir. Fakat bu belirtilerde biri ya da daha fazlasına sahip olması kişinin kanser olduğu anlamını da taşımaz.
Kan kanserinin tipleri nelerdir?

Hangi akvuyar türü aşırı miktarda çoğalıyor ve kanserleşme gösteriyorsa hastalık o akyuvar adıyla tanımlanmaktadır. Örneğin, lenfosit (Veya lenfosittik) lösemisi, akyuvarın bir değişiği olan lenf sistemindeki lenf hücrelerine etkilemektedir. Diğer tip ise myeloid lösemi denen, myeloblastların (Olgunlaşmamış kan hücreleri) aşırı üremesidir.
Kan kanseri nasıl tedavi edilir?

Lösemi umutsuz bir hastalık değildir. Son yıllarda uygulanan kemik iliği nakilleri başarılı sonuçlar vermekte ve iyi bir tedavi ve moral desteği ile hastalarda %85'e varan oranlarda iyileşmeler sağlanmaktadır.

Çocukluk çağı lösemi tedavi edilen bir hastalıktır. Hastalığın türüne göre bazı tedavi protokolleri uygulanmakta, uygun tedavi ve destekle iyi sonuçlar vermektedir.

Kemoterapi ilaç tedavisi; İlaçlar hap şeklinde iğne şeklinde olabilir ya da damardan serum içinde verilebilir. Bu ilaçların etkisiyle kötü huylu hücreler yok olur.

Radyoterapi; ışın tedavisi uygulanır.

Kemik iliği nakli; Nadiren bazı hastalar için gerekmektedir.
" } ] }