{ "title": "Kan Nedir", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/kan-nedir.jpg", "date": "21.01.2024 08:56:02", "author": "Aybar", "article": [ { "article": "
Kan nedir, kan toplardamar, kılcal damarlar ve atardamardan oluşmuş damar yapısı içinde dolaşan, akyuvar, alyuvar ve kan pulcukları gibi hücreler ile akıcı plazmadan oluşmuş, kırmızı renkte olan hayati öneme sahip bir sıvıdır. Yaşam için gerekli olan kan, vücudun işlevlerini yerine getirmesinde büyük rol oynar. En önemli görevi akciğerden dokulara gerekli olan oksijeni taşımaktır. Yapısı homojen gibi görünse de heterojen bir karışım özelliğine sahiptir. Yetişkin bir kişinin vücut ağırlığının 1/13 oranı kandan oluşmaktadır.

Kanın yapısı nasıldır?

Plazma: Kanın %55 oranı plazmadan meydana gelir. Kan hücrelerinin dışında kalan bölüm olan plazmanın %90-92'si sudan, geri kalanı inorganik ve organik plazma proteinleri, karbonhidratlar, aminoasitler, ürik asit, üre, enzimler, laktik asit, sodyum, antikorlar, iyot, potasyum, bikarbonat, demir gibi elementlerden oluşur. Bu elementler plazma sayesinde dokulara taşınmaktadır. Kan bir tüpe alındıktan sonra, içine pıhtılaşmayı önleyen madde ilave edilip karıştırıldığında, kandaki kalsiyum bağlanarak, pıhtılaşma önlenecektir. Bir süre bu şekilde bekletildiğinde, kan hücreleri dibe çökecek, üzerinde sarı renkte bir sıvı olacak. Bu sıvı plazmadır. Sadece kan bu şekilde tüpte bekletildiğinde, kan hücreleri tabana çökecek, üzerinde kalan sarı renkteki sıvı ise serum olarak adlandırılacaktır. Plazma ve serum arasındaki fark, serumun içinde fibrinojen bulunmasıdır. Bu yüzden serum fibrinojensiz plazma olarak bilinir.
Kan hücreleri: Kanda plazma dışında kalan bölümlerdir. Kanın %45 oranını oluştururlar. Bunlar eritrositler, lökositler ve trombositlerdir.
Kanın görevleri nedir?
" } ] }