{ "title": "Kan Orucu Bozar Mı", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/kan-orucu-bozar-mi.jpg", "date": "20.01.2024 07:02:34", "author": "Ünan", "article": [ { "article": "
Kan Orucu Bozar Mı, Tüm İslam alemine oruç tutmak farz kılınmıştır. Ağzın içi, abdestin bozulmasında, iç organ sayılır. Orucun bozulmasında, bedenin dışı sayılır. Bunun için, dişten ve ağızdaki yaradan çıkıp ağızdan dışarı çıkmayan kan abdesti bozmaz. Ağızdan dışarı çıkınca, tükürükten fazlaysa bozar. Ağız bazen bedenin içi sayılır. Bunda, oruçlu kimse, tükürüğünü yutarsa, orucu bozulmaz. İnsanın içindeki necasetin mideden bağırsağa geçmesi gibi olur. Ağızdaki yaradan yahut mideden ağza kan çıkması, abdesti ve orucu bozmaz. Bu kanı tükürünce ya da yutunca, tükürük kandan çok ise yani sarı ise yine bozulmaz. Mideden gelen başka şeyler ağza geldiği zamanda böyle olup, abdest ve oruç bozulmaz. Ağız dolusu, ağızdan dışarı çıkarsa, ikisi de bozulur. Ağzın içi, bazen de bedenin dışı gibi olur. Ağza su alınca oruç bozulmaz.

Kan vermenin orucu bozup bozmaması, ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (S. A. S.) \"Hacamat yapanın ve yaptıranın (Vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur. \" Buna göre Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermekle kişi günahkâr da olmaz. Ancak kendisi güçten düşerek oruç tutmasını zorlaştıracak derecede kan aldırmak mekruh olur. Mesela; Burun, göz damlası, astım hastalarının kullandığı spreyler, dilaltı ilacı gibi ilaçların orucu bozmadığı belirtilmiştir. Göz ve burun damlası da orucu bozmayan ilaçlar arasındadır. Kulak tedavisinde de damla kullanmak ve yıkatmak orucu bozmuyor. Ancak kulak zarının yırtılması ve buradan giren suyun mideye ulaşması, halinde oruç bozuluyor.

Kalp rahatsızlıklarında, kullanılan dil altı ilacı da orucu bozmuyor. Dişlerin arasından çıkan kan boğaza gidecek olursa, bakılır; eğer az olur da içeriye geçmezse, orucu bozmaz. Çünkü adet gereği bundan korunmak mümkün değildir. Çok olmakla beraber çoğunluğu tükürük teşkil ederse, hüküm yine böyle olacaktır. Ancak, çoğunluğu kan olur ve tadı duyulur bir halde ya da kanla tükürük eşit bulunursa, yutulunca oruç bozulur. Çıkarılan diş için de bu haller geçerlidir. Endoskopi, kolonoskopi yaptırmak, makat ya da felçten ultrason çektirmek ile ilgili ise cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda oruç bozulmuyor. İdrar kanallarına giren cihazlar ya da akıtılan ilaçlar da orucu bozmazken anestezi ile ilgili lokal ve nefes yoluyla verilen anestezinin orucun sıhhatine engel olmadığı, iğne ile vücuda ilaç verilerek yapılan anestezinin orucu bozduğu kaydedilmektedir.

İğne yaptırmak, hastaya serum ve kan vermek, kullanma amacına göre değişebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum ya da kan verilmesi de aynı hükme tabidir. Diyaliz, böbrek yetmezliği hastalarına uygulanan diyaliz, periton diyalizi hemodiyaliz olmak üzere iki çeşittir. Periton diyalizi, karın boşluğuna verilen özel bir solüsyon aracılığı ile, hastanın kendi karın zarı kullanılarak kanın zararlı maddelerden arındırılması ve sıvı dengesinin sağlanması işlemidir. Hemodiyaliz ise kanın vücut dışında bir makine yardımı ile temizlenip vücuda geri verilmesi işlemidir.

Kan, bir iğne aracılığı ile hastanın kolundan alınır. Hemodiyaliz makinası, diyalizör denen bir filtreden kanı sürekli geçirerek zararlı maddeleri ve fazla suyu filtre eder. Filtre edilen temiz kan ikinci bir iğne ile hastanın damarına geri verilir. Bu işlem yapılırken bazen, gıda içerikli sıvı verilmesi gerekmektedir. Buna göre hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden gerçekleştirilen hemodiyalizde oruç bozulmaz. Diğer diyaliz çeşitlerinde ise vücuda gıda içerikli sıvı verildiği için oruç bozulur. Burundan geniz'e giden kanı ya da dişi kanayan ağzındaki kanı yutunca, yani kan mideye gidince oruç bozulur. Sadece kaza gerekir. Mideye kan gitmedikçe oruç bozulmaz.
" } ] }