{ "title": "Kan Şekeri Normal Değerleri", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/kan-sekeri-normal-degerleri.jpg", "date": "20.01.2024 00:12:24", "author": "Önür", "article": [ { "article": "
Kan Şekeri Normal Değerleri, Vücut, sürekli olarak kanda bir miktar şekere (Glikoza) ihtiyaç duyar. İnsülin kan dolaşımındaki glikozu hücrelere taşımakla görevlidir. İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Hücrelerdeki glikoz, günlük yaşamımızı devam ettirmeyi sağlayacak enerji kaynağıdır. Vücudun şeker yakmasında ortaya çıkan bozukluğun neden olduğu bir hastalıktır. Tıp dilinde diyabet denir. Pankreas, kandaki şeker miktarını kontrol eden ve adına insülin denilen bir madde salgılar. Pankreas bu görevini yerine getirmezse, kandaki fazla şeker, karaciğere depo edilir. Diğer adıyla Diyabet, sık görülür ve ciddi sonuçlara yol açar. Pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği ya da etkisizliğinden kaynaklanır. İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerinin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, zehir etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder.

Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir. Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glikozun (Şekerin) hücrelerin içine girememesidir. Normal koşullarda besinlerden elde edilen ya da karaciğerdeki depolardan kana salınan glikoz pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enerjiye dönüşür. Hücrelerin üzerinde değişik maddelerin girmesine izin verilen \"kapılar\" vardır. Bu kapılar normalde kilitlidirler ve uygun \"anahtar\" varlığında açılırlar. Diyabet, hücrelerin üzerindeki glikoz \"kapısının\" açılamaması durumudur. Bu örnekten ilerlediğinde diyabet, anahtar işlevi gören insülin hormonu yetersizliğine ya da insülinin etkilediği reseptörlerin bozukluğuna bağlı gelişmektedir.

İnsülin Nedir?

İnsülin pankreasta üretilen ve kan şekerini düzenleyen bir hormondur. Vücutta hücreleri küçük birer makine olarak düşünülür. Bütün makinalar işleyebilmek için yakıt almak zorundadırlar. Yenilen yiyeceklerle alınan karbonhidrat protein ve yağlar vücutta dönüşümüne uğrayarak hücreleri çalıştıracak yakıt haline dönüşürler. Hücreler tarafından kullanılan esas yakıt basit şeker olarak adlandırılan glikozdur. Hücreler büyümek ve fonksiyonlarını yürütmek için gerekli enerjiyi glikozu kullanarak üretirler. İşte hücrelerin yakıtı olan kandaki glikozun hücrelere geçebilmesini ve hücrelerin bunu yakarak enerji üretebilmesini İnsülin sağlamaktadır.

Kan Şekeri Normal Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Normal bir kişide; Açlık kan şekeri, 100 mg ya da daha düşük. 2 saatlik tokluk kan şekeri; 140 mg ya da daha düşük olmalıdır. Diyabetik demek için açlık kan şekeri; 125 mg ya da daha yüksek, tokluk kan şekeri ise 200 mg üzerinde olmalıdır. Normal olarak insan yaşlandıkça organları yorulur, yaşlanır ve çalışmaları azalır. Böylece ihtiyarlayan kişilerin gençlikteki güçleri ve enerjileri kalmaz. Bilhassa gençliğinde şişman olan, abur, cubura meraklı olanlar zamansız ve karışık gıdalarla beslenenler, pankreas bezini daha çok yorarlar ve bunlar orta yaşta genellikle şeker hastası olurlar. Açlık kan şekeri normalde 80-120 mg arasındadır. Bu durum bazı kişilerde hep alt seviyede bazı kişilerde de hep üst seviyede seyreder. Tok iken bu seviye 170 mg'a kadar çıkar. Fakat kısa sürede vücutta bu ayarlanır ve 120 mg seviyesine düşer.

Kandaki şeker miktarı, uzunca bir süre 140 mg'mın üzerinde kalır. Kandaki fazla şeker böbrekler vasıtasıyla idrarla birlikte dışarı atılır. Buna idrarda şeker çıkması denir. Sağlıklı kişilerde idrarda şeker çıkmaz. Şeker kana geçince, kanda şeker seviyesi yükselir ve hormonlarla bu seviyede düşürülür ve normal seviyeye getirilit. İşte bu yükselen şekerin normal seviyeye düşürülmesi süresi önemlidir. 30 ya da 60 dakika sonra bu seviye normale düşürülmüş olmasıdır. Orta ve ağır şekerliler de bu süre zarfında kandaki şekerin bir kısmı idrarla dışarı atılır. Şeker tespiti kandan yapılır. Bunun için 2 gün ara ile sabahları aç karnına kan alınarak şeker tayini yapılır. Şeker hastalığına doğru bir gidişin olup olmadığını da anlamak için oral glikoz tolerans testi (OGTT) yapılır. Buna şeker yükleme testi de denir.
" } ] }