{ "title": "Kan Yapan Yiyecekler", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/kan-yapan-yiyecekler.jpg", "date": "19.01.2024 08:05:08", "author": "Şanlı", "article": [ { "article": "
Kan Yapan Yiyecekler, Kırmızı kan hücrelerine kırmızı rengini, hemoglobin denilen bir madde vermektedir. Fakat hemoglobin kanda bulunması gereken ölçünün altında kalırsa, kansızlık meydana gelmektedir. Kansızlığın sonucunda birçok hastalık insan bünyesinde daha kolay yer edinmeye başlar. Vücutta görülen kansızlık nedeniyle vücudumuzun içindeki dokularda hemoglobin miktarı azalmakta ve dolayısı ile dokularda oksijen eksikliği hissedilmesidir. Oksijen yoksunluğuna maruz kalan dokular da bunların neticesinde kansızlık bulguları kendini göstermeye başlar. Farklı nedenlere bağlı olarak görülebilen bu hastalık, en fazla demir eksikliğinden anemi türleri şekliyle görülmesidir. Kadınlarda, bebek ve çocuklarda görülme oranı daha yüksektir. Sağlıklı yaşamın şartlarından birisi de kansızlık sorununu yenmektir.

Kansızlık en çok kimlerde görülür; Araştırmacıların yaptığı çalışmalara göre kansızlık, kadınlar, gebelik dönemleri ve çocuklarda daha yaygındır. Kansızlık ayrıca metabolik ve kalıtsal birtakım hastalıkların neticesi olarak da ortaya çıkabildiği gibi beslenme bozukluğu, daha doğrusu yetersiz beslenme neticesinde de gelişebilmektedir. Gıdaya bağlı anemiler genelde üç maddenin eksikliğinden ileri gelmektedir. Demir, folat ve B 12. Bunlardan folat ya da folik asit, B kompleks vitaminler grubunun bir üyesidir. Kromozomların korunması, şeker ve amino asit üretimi, vücudumuzda organların yüzeylerini ve vücut boşluklarını örten mukozanın korunması, bağırsakların parazitlere karşı direnç göstermesi, kan hücrelerinin çoğalması folat ve folik asit ile mümkün olmaktadır. Günde 400 mikrogram folat bu fonksiyonlar için yeterlidir.

Kansızlığın belirtileri nelerdir?
Kan yapan yiyecekler nelerdir?
" } ] }