{ "title": "Kan Yapıcı Besinler", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/kan-yapici-besinler.jpg", "date": "19.01.2024 06:22:24", "author": "Sevencan", "article": [ { "article": "Kan Yapıcı Besinler: Kansızlık genelde kan yapıcı özellikleri bulunan B9, B12 ve demir minerali eksikliğinde görülen bir çeşit rahatsızlıktır. Bu minerallerin eksikliğinde; bitkinlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, el ve ayaklarda şişmeler, deride renk solgunluğu, sürekli uyku hali, baş dönmesi, nefes darlığı, dudaklarda çatlamalar ve saç dökülmesi gibi birtakım belirtiler baş gösterir. Bunlar önemli işaretlerdir ve birçok hastalığın da habercisidirler. Bu sebeple kan yapıcı besinler tüketilmelidir. Doğada bu saydığımız minerallerin bulunduğu birçok gıda bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Demir Bakımından Zengin Gıdalar

Kırmızı Et: Büyükbaş (Sığır, Manda, Deve vb.) ve küçükbaş (Koyun, Keçi vb.) hayvanlardan elde edilen özellikle belli bir oranda tüketildiğinde insan vücuduna çok yararlı bir besindir. Özellikle çocukların tüketmesi gelişimleri açısından çok büyük önem arz etmektedir.

Karaciğer- Dalak: İnsan vücudunda da kan üreten organ olarak bilinirler. Bu sebeple büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen bu ürünler pişirilerek kararınca tüketilmelidir. Haddinden fazla tüketildiğinde kolesterol ve trigliserit yükselmesine sebebiyet verebilir.

Tahin-Pekmez: Türk toplumunun sofralarının ayrılmaz ikilisi olarak bilinirler. Susamdan elde edilen tahin ile üzüm, incir, kara dut, gibi yemişlerden elde edilen pekmez birleştiklerinde mükemmel bir enerji kaynağı oluştururlar. Özellikle Keçi Boynuzu Pekmezi doğadaki en güçlü kan yapıcı ürün olarak bilinir ve kanser gibi hastalıkları olanlara tüketmeleri tavsiye edilir.

Yeşil Yapraklı Sebzeler: Tere, Pazı, Ispanak, Maydanoz, Dere otu gibi sofralarımızda bolca bulunan gıdalardır.

Beyaz Et: Tavuk, Balık gibi hayvanlardan elde edilirler. Özellikle balıkta bulunan omega 3 ve omega 6 vitaminleri hem kemik gelişimini güçlendirdiği gibi hem de kan yapıcı özelliği bulunur.

Kurutulmuş Meyveler: Üzüm, Kayısı, İncir gibi hem yeşil hem de kuru tüketilen meyveler, kurutulduğunda demir yönünden zengin bir hal alırlar. Dolaşımı ve sindirimi düzenleyici görevlerinin yanı sıra kan yapıcı olarak da bilinirler.

B9) Folik Asit) Bakımından Zengin Gıdalar
B12 Bakımından Zengin Gıdalar: Yukarıda saydığımız; Karaciğer, et, yumurta, gibi gıdaların yanı sıra:

Kabuklu Deniz Ürünleri: İstiridye, Midye, İstakoz gibi deniz canlıları olup kan yapıcı olarak zengin içeriğe sahip ürünleridir. Fakat çok tüketilmemelidir. Aynı sakatatlar gibi çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilirler.

Süt: Büyük ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen bir gıda olup, her yönüyle zengin hemen hemen her hastalığa şifa olabilecek özellikte bir gıdadır.

Peynir: Sütün kaynatılarak mayalanması sonucu elde edilen bu gıda yöresine göre yapımı 1 yıl bile sürebilen bir üründür. Oldukça da faydalıdır.

Yukarıda saydığımız ürünlerin yanı sıra bazı baharat karışımları, bazı bitki özleri ve tozları da kan yapıcı özelliklere sahiptirler. Günümüzde özellikle gençler arasında çok dejenere olmuş bir beslenme alışkanlığı oluşmuş olup, yukarıda saydığımız gıdaların neredeyse hiçbirisi tüketilmemektedir. Bu durum da ilerleyen yaşlarda bazı anemik rahatsızlıklara ve devamında kan hastalıklarına dönüşmektedir. Bu durumların yaşanmaması için anne ve babaların çocukların beslenmelerine önem göstermeleri gerekmektedir. Ayrıca yukarıda saydığımız gıdaların ucuz olanını değil doğal ve sağlıklı olanını tüketmeye çalışmaları gerekmektedir.
" } ] }