{ "title": "Kan Yoluyla Bulaşan Hastalıklar", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/kan-yoluyla-bulasan-hastaliklar.jpg", "date": "19.01.2024 12:33:14", "author": "Akçan", "article": [ { "article": "
Kan Yoluyla Bulaşan Hastalıklar

Hepatit B ve C

Hepatit halk içinde sarılık diye bilinen bir karaciğer hastalığı olarak karaciğer hücrelerinin iltihaplanmasından neden olmaktadır. Hepatite neden olan birçok sebepler vardır. Bunlardan; virüsler, alkol, ilaçlar, otoimmünsebepler, toksidan maddeler, plastik sanayi üretiminde olan maddeler.

Kan Yolu ile Bulaşma Yolları, Oral ile fekal nedeniyle bulaşma sağlamaz. Virüslerde bulaşıcı özelliği bozularak deri ile tamamlama sağlamaktadır.

Kan ve kan ürünlerde tranfüze olması
Hepatit B, bu virüs vücuttan alındıktan sonra 6-7 ay sonra %85-90 değerlerinde kandan dışarı atılma sağlar. Bu kimselere artık bu virüs ile görülürse hepatit b olunmaz, bağışıklık kazanarak %10 gibi bu virüs kanda olması mümkündür. Bu hastalarda bir bölümü güçlü taşıyıcı olmuş gibi yaşamlarını devam ettirmektedir. Şayet bir bölümü de kronik hepatit tehdidinle karşı karşıya kalabilmektedir. Tedavi sürecinde rutin kontroller sağlayarak önem taşımaktadır. Tedavinin yüksekliği büyük ölçüde %90'a kadar ulaşmaktadır.

Hepatit B Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Doğumdan sonraki süreçte 1-2 gün olmak kaydıyla ilk aşısı yapılmalıdır. Daha sonraki aşamalarda birinci ve ikinci aylarda rapel (Pekiştirme) dozajen ile tamamlanmaktadır. Hepatit b'li bir anneden yeni doğan bir bebeğin ilk hamlede aşısı ve hipergummun globülin yaptırılması şarttır. Hepatit b aşısı yaptırmayan tüm kişilerin yaşı ne olursa olsun aşılatmasıdır. Evlenmeden önceki dönemde kişiler şayet aşı yaptırmadılarsa aşılarını yaptırması ve kişinin kendine ait eşyalarını da kullanılmaması önerilmektedir. Korunma yöntemi olmadan cinsel birleşimden olmamak.

Hepatit C, Hepatit c hcv virüsünden kaynaklanan hepatit c karaciğerden kaynaklanan iltihaba sebebiyet vermektedir. Hcv ile olmuş kişilerde %85'inin kronik enfeksiyon bulguları gelişerek enfeksiyon gibi rahatsızlıklar bazı kişilerde belirti olmayabilir. Bu kişilerde enfeksiyon bulgusu siroz (Karaciğer hücrelerinin hasarı) ile oluşabilmektedir. Dünyada görülen 160 milyon kişi üzerinde bu virüs bulgusuna rastlanmıştır. 25 yıl süresince belirti vermeksizin bu nedenle gecikme olabilir.

Hepatit C Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Hepatit c'ye karşı korunma aşısı bulunamamaktadır. Daha araştırmalar üzerindedir. Genelde yanaktan yanağa gelmeler, öpülme, hapşırık, öksürmeyle el sıkışma gibi nedenlerle tüm kullanımlarda mutfak eşyalarına kadar yemek yenilen tabaklarda su içilen bardaklardan dolayı bulaşmaya sahip değildir. Ancak kan yolu ile cinsel temas ve anneden geçen plasenta bulaşma riskini vermektedir.

Hepatit C Tedavisi Nasıl Yapılır?

İleri durum hastalarda karaciğer bulunursa şayet karaciğer nakliyle tedavinin yanıt bulması yönünde başarı sağlamaktadır. Bu sayede hastalar sağlığına kavuşmuş olanlarıdır.

Sifiliz ve Frengi Hastalığı

Treponemapolidum isimli bakteri ile sebep olduğu kan ve cinsel temas nedeniyle bulaşan bir hastalık türüdür. Tedavinin süreci geç kalınırsa bütün vücuda salgılama yaparak organların çalışmasının durmasına sebebiyet vermektedir.

Bu tür hastalıklarda penis, vajina, anüs veya ağızdan kan yolu ile bulaşma sağlar. Normal bir insana bile bulaşmasından 15-95 gün içinde belirtisi görülmeye başlar. Birden fazla olursa şankır ismi verilen üstü açık sert ağrımayan yaralar çıkmaktadır. Bu mikrobikler sonra kan yolu ile tüm vücudu etkisi altına alır.

Şankır, yara da bir hafta olarak kendisi iyileşme sağlayarak yok olmaktadır. Tabi sonsuz iyileşme olmaz. Tedavi yapılmaz ise farklı sorunlar doğabilir. Yaralar, oluştuktan sonra 4-7 haftada tedavisi olmaz ise vücudun başka yerlerine yayılma yapar. Bu durum hamilelerde de bakteriyel gebelik sırasında bebeğe bulaşıcılığını sağlar. Bu bulaşma riski çok yüksektir. Yani %70 hamilelerin büyük bölümü erken doğum ve düşük yapma riskini arttırmaktadır.

Tedavisi

Penisilinle rahatlıkla tedavisi olmaktadır. Tedaviye başladıktan 1-2 sonra bulaşma riski kaybolur. Ama asla hekim tavsiyesi haricinde ilaç kullanılmaz.

AIDS Kazanılmış bağırsak yetmezliği, Aıdshıv mikrobunu türeten bir hastalık türüdür. Hıv vücuda alındığında vücudun mikroplara karşı savunarak savaşmasındaki durum bağışıklık sistemini öldürmektedir. Vücut direnç kaybetmeye başladığında vücudun farklı yerinden mikrop alırsa o kimse hastalanır. Tüberküloz pamukçuk gibi başka bakteriyel dizileri mantar rahatsızlıklarını da beraberinde getirir.
" } ] }