{ "title": "Meniden Kan Gelmesi", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/meniden-kan-gelmesi.jpg", "date": "19.01.2024 00:14:15", "author": "Yehuda", "article": [ { "article": "
Meniden Kan Gelmesi, Ürolojik terminolojide Hemospermi şeklinde adlandırılır. Anormal boşalma tiplerinden biridir. Brüt kırmızı olabildiği gibi 'paslı renk' şeklinde de olabilir. Sık görülebilen bu durum çoğu zaman ağrısız bazen de ağrılıdır. Genç yaşta ve ileri yaşlarda görülebilir. Gençlerde ve yaşlılarda sebepler farklılık arz eder. İdrarda kan görülmesinden tamamen ayrı bir durumdur. Boşalma sırasında kan deneyimi, erkeklerde büyük bir endişeye neden olmaktadır. Ciddi bir hastalığın ilk belirtisi olabileceği unutulmamalıdır. Bu durumun yani hematosperminin sıklığı ülkemizde ve dünya genelinde bilinmemekte sık olduğu tahmin edilmektedir.

Meniden Kan Gelmesinin Tanısı Nasıl Konulur?

Menideki en olası kan kaynağı prostat, komşu organ olan seminal vezikül ve diğer boşaltım kanallarıdır. Prostat idrar torbasının hemen altında yer alan kestane büyüklüğünde meni oluşumuna katkıda bulunan küçük bir organdır. Çeşitli patolojilerinde kanlı meni şikâyeti görülebilmektedir. Seminal veziküller ise meninin taşınmasında ve depolamasında görev alan lümenli bir organdır. Meni kesesi olarak adlandırılır, iki adet olup prostat bezinin arkasında sağlı sollu yer alır. Testisten gelen sperm hücreleri burada prostattan gelen sıvılarla birleşir. Kesenin iltihabı durumunda kasıklarda, belde ve makatta ağrı bazen de kanlı meni görülür. Bu kesenin iltihabı dışındaki diğer patolojilerinde de kanlı meni şikâyeti görülebilir. Sebebin bulunması önemlidir, tedavinin şeklini belirlemektedir.

Meniden Kan Gelmesinin Sebepleri Nelerdir?
Meniden Kan Gelmesi Neden Olur?

Hastanın kullandığı kanamayı kolaylaştırıcı (Aspirin, plavix vb) ilaç kullanımı da meniden kan gelmesinin nedenlerindendir. Aynı şekilde hipertansiyon, karaciğer hastalığı ve kanama bozukluklarında da olabilir. Menide kan gören bir hasta enfeksiyona bağlıdır, kendiliğinden geçer diye doktora gitmemezlik yapılmamalıdır. Meniden kan gelmesinin durumunda idrar tahlili, üretral sürüntü kültürü, ejakülat mikroskobik değerlendirmesi, meni kültürü, hemogram, kanama bozukluğu ile ilgili testler (PT, PTT, INR), enfeksiyon göstergeleri (CRP) bakılmalıdır. Prostat ile ilgili tahliller (PSA) ve ultrason yapılmalıdır. Ultrasonik değerlendirmenin yetersiz kaldığı durumlarda Magnetik Rezonans (MR) görüntüleme yapılmalıdır.

Meniden Kan Gelmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavide patolojik duruma göre uygulama yapılır. Enfeksiyon durumlarında uygun antibiyotik tedavisi verilir. Enfeksiyon sebeplerinden ürogenital tüberküloz tedavisi uzun süreli ilaç kullanımı gerektiren, sıklığı gittikçe artan bir patolojidir. Menide kırmızı veya kahverengi lekeler ile kendini belli eden hemospermi genç ve cinsellik ilişkide aktif olan yaşları 30-40 arasındaki erkeklerde daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Erkeklerin yüzde 80-90'ında belirsiz aralıklarla tekrar eden hemospermi tedavisi çoğu zaman gerektirmez, çünkü sorun bir ay sonra veya 3-4 ay içinde kendiliğinden geçebiliyor. Hemospermi hastalığın nedeni çoğu zaman anlaşılamaz ve bu durum kanser veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda endişe yaratmaktadır. Anormal PSA ve anormal rektal muayenede prostat biyopsisi yapılır. Üretra ve prostattaki varise damarlar koterize edilir. Sistoüretroskopi işlemi sırasında tümör, polip görülmesi durumlarında biyopsi yapılması veya endoskopik olarak kesilip dışarı alınması gerekir, sonrasında da patolojik değerlendirmeye gönderilir. Menide ya da idrarda kan gözleyen kişilerin üroloji doktoruna başvurması, tetkiklerin yapılması gerekir. İhmal edildiği durumlarda kanser gibi ciddi hastalıkların tedavisinde geç kalınabilir.
" } ] }