{ "title": "Öksürürken Kan Gelmesi", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/oksururken-kan-gelmesi.jpg", "date": "19.01.2024 19:15:03", "author": "Ayşe Rana", "article": [ { "article": "Öksürürken Kan Gelmesi, Öksürükten kan gelmesi, kan tükürmesinin başına \"Hem\" hecesi gelerek bu kelime tıp dilinde kanla alakalı bir konunun başlaması gibi düşünülmesidir. Hemoptizi de ağız yoluyla öksürükle oluşan ve akciğere kadar ilerleyen kanama demektir. Akciğer, bronşu nükseden solunum sistemiyle ilgili damarlara ait hastalıklarda hastaların öksürerek, köpüklü kan ya da kanlı balgam tükürüklü salgıdır. Genelde kan tükürerek akciğer hastalıkları ile akciğer tüberkülozu denen hastalıklardır. Bronşun damarları yırtmasıyla, bronş ve akciğer tümörlerini de hemoptizinin görülmesi kanamaya bağlı olarak sonuçlanmaktadır. Bu kanamalar yoğunluk göstererek, tehlikeli olabilmektedir. Büyük kanamaların damardaki solunum borusuna genişlediği düşünülmektedir.

Ufak kan tükürüklerinde bile dikkat edilecek bir konu olması düşünülmelidir. Kişinin test ve tetkiklere alınması şarttır. Ancak bazı zamanlarda bu konu boğaz enfeksiyonu ve bademciklerden gelen kanama olarak görülür. Bu kanamalar öksürük ve ağza gelen kan kokusu oluşturmaktadır. Göğüste ağrı hissedilmez. Kan ile öksürmek, öksürdüğünde solunum yoluyla kan gelmesidir. Bunun asıl sebebinin akciğer rahatsızlıklarından olabileceği bulgulardır. Kan öksürürken değişik şekil görülebilir; Kan parlak kırmızı, pembe, köpüklü ya da balgamlı olabilmektedir. Hemoptizi (Kan tükürmek) olarak da bilindiği kan öksürmek, ufak kan gelse bile endişe oluşturmaktadır.

Öksürürken Kan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?

Hastalık sebebiyle oluşan; Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi ile genel kıvranışların yanında öksürük, balgam, öksürükle kan tükürmek, göğüs, sırt yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer rahatsızlıkları ile bulgular oluşumuyla yayılmaktadır. İki-üç haftadan fazla süren öksürüklerden şüphe edilen verem belirtileri gelir.

Nedenler; Hemoptizi, solunum yoluyla bir kısım kan tükürme konusudur. Midenin herhangi bir yerinden gelerek kan tükürük oluşumudur. Hekimi bilgilendirmek için kanama olan yeri belirtmek ve sonrasında nedeni ile kan tükürmenin teşhisinin önemi yer alır. Kan tükürmenin asıl nedenlerinden kronik bronşit ya da bronşektazidir.

Öksürürken kan gelmesinin diğer olası nedenleri arasında şunlar vardır
Öksürürken kan gelmesiyle nasıl bulaşır?

Sağlık müdürlerinin bilgilerine göre, verem hastalığına yol açan \"Mycobacterium tuberculosis\" basili, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortaya yayılan ve havada asılı kalan damlacıkların içerisinde solunum yolu ile diğer kişilere bulaşıyor. Tedavi olamayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırıyor. Ancak, bağışıklık sisteminin engel olması sayesinde mikrobu alan kişilerin yalnızca %10'u hastalanır. Kişi eğer aşısız ve vücut direnci düşükse hastalığa yakalanma olasılığı yükselir. Bağışıklık sisteminin bozulduğu zamanlarda ortaya çıkan, yorgunluk, stres, iyi beslenememe, kötü yaşam koşulları, kötü alışkanlıklar, AIDS, kanser hastaları vb.) hastalığa yakalanma riski çok yüksek olabiliyor. Hastalığın %70 bulguda akciğerlerde görülüyor. Akciğer tüberkülozunu takiben diğer organlarda da oluşması, omurga, kalça, kemikler, lenf düğümleri ile görülmektedir.

Öksürüğün tipik örnekleri
Öksürürken kan gelmesi sonuçta nelere yol açar?

Kan içeren bir öksürük tedavi edilmediği sürece daha da kötüye gider. Bu durum veya yetersiz tedavi ciddi ve hatta yaşamı tehdit edici hal almaktadır. Zamanla, kan öksürme ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bunlar;
Tedavisi nasıldır?
İlaçlar düzenli kullanılmalı

Verem hastalığının ilaçları aksatılmadan düzenli kullanılırsa tedavi edilebilecek bir şeydir. Ancak bu uygulanmazsa bulaşıcılığı artmaktadır. Bunun neticesinde mikroplar ilaçlara dirençli hale geliyor ve ortaya 'dirençli tüberküloz' çıkıyor.
" } ] }