{ "title": "Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı", "image": "https://www.kangruplari.gen.tr/images/tokluk-kan-sekeri-kac-olmali.jpg", "date": "20.01.2024 21:05:30", "author": "Gülibar", "article": [ { "article": "
Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı, Tokluk kan şekeri yemek yedikten sonraki durumumuzdur. Ana öğünlerden iki saat sonra yapılan veya şeker yükleme testiyle bakılan (75 gr. Karbonhidrat içeren glikoz solüsyonu alınarak) ölçümdür. Açlık kan şekeri ise 8 saat açlıktan sonra ölçülen değerdir. Değerin 140 mg ile 200 mg arasında olması gerekmektedir. Bu değerlerin üzerinde veya altında ise şeker hastalığı teşhisi konulmaktadır. Yine değerlerin çok az miktarda aşılmış olması önemsenmemekte ve günlük değişimler olarak görülmektedir. Normal insanlarda 2 tip insülin salgısı olur. İlki, yemekle birlikte başlayan ve hızlı olan insülin salgılanması, diğeri ise daha geç başlayan ve uzun süren insülin salgılanmasıdır. Tip 2 şeker hastalığında yemekle başlayan hızlı ve erken insülin salgısı bozulmuş ve buna bağlı tokluk kan şeker değeri yükselir. Genelde, yemekten 2 saat sonra ölçülür ve kan şekerinin, tok olunduğu zamanlarda ne kadar fazla arttığını göstermektedir. Tokluk kan şekeri yüksekliği, ana öğünlerden 2 saat sonra ölçülen kan şekeri düzeyinin 140 mg/dl üzerinde olmasıdır. Tokluk kan şekerinin devamlı yüksek seviyelerde olması, damar duvarında hasar yaratır; damar sertliği oluşumuna zemin hazırlamasıdır. Bunun da kalbi, beyni veya bacakları besleyen damarları etkilemesidir. Tokluk kan şekeri yüksekliği, kalp hastalıkları gelişmesine neden olan başlı başına bir risk faktörüdür. Bazen açlık kan şekeri normal olduğu halde tokluk kan şekeri seviyeleri yüksek çıkmaktadır.

Tokluk Kan Şekeri Belirtileri Nelerdir?
Tokluk Kan Şekeri Ölçümü

2 saat sonraki ölçüm değeri 180 mg/dl'nin altında olmasıdır. 8-10 saatlik açlığı takiben 75 gr glukoz içirilen kişide ikinci saatte 140 mg/dl değerler bozularak glukoz toleransı, 100-126 mg/dl arasında açlık değerleri ise bozulmuş açlık glisemi olarak tanımlanır. Halk arasında gizli şeker olarak bilinen diyabet riski taşıyan ve yaşamlarının ileri yıllarında şeker hastalığı gelişmesi muhtemel herhangi klinik belirtisi olmayan kişiler için kullanılan bir tanımlamadır. Yapılan çalışmalarda gerekli önlemler alınmadığında gizli şekeri olan kişilerin %29-55'inde Tip 2 diyabet gelişeceği önemsenmiştir. Hipoglisemi hastalığı içinde kan şekeri değerleri sık sık kontrol edilmelidir.

Tokluk Kan Şekerinin Yükselmesiyle Değerleri Nasıl Olmalıdır?
Tokluk Kan Şekeri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Başlıca iki temel prensip vardır. Bunların birincisi vücut için gerekli olandan fazla karbonhidrat alamamaktır. İkincisi de yetersiz kalan insüline ilaçla destek olmak. Şayet bir kişi, \"tip 1\" deyimiyle diyabet türünde ise vücudunda insülin hemen hiç olmadığı için, ihtiyacı olan insülini dışarıdan almak zorundadır. \"Tip 2\" deyimi ise bu türdeki vücuttaki etkisi kendi insülini bulunmakla beraber yetersiz kaldığı için, insülinin salgılanmasını veya vücuttaki etkisini arttıracak ilaçlar kullanılmasıdır. Bu kişilerin bir kısmında zaman içinde yetersizliği arttırdığı için dışarıdan insülin desteğine ihtiyaç olmasıdır.

Tokluk Kan Şekerini Düşüren Bitkiler Besinler ve Yiyecekler Şunlardır

Zencefil; İyi kan şekeri düşürücü özelliği olan bitkidir.

Çemen; Kan şekeri kontrol edebilme özelliği nedeniyle diyabet kontrolü için yaygın olarak kullanılan bir baharat olan çemen, kandaki insülin direncini düşürür ve kırmızı kan hücrelerinde insülin reseptörlerinin sayısını artırarak kan şekeri düzeylerini kontrol etmektedir. Sadece bir bardak su içinde çemen tohumu bir gece önceden ıslatılır. Ertesi sabah su ve tohum çiğneyerek içilir. Kan şekerini düşüren etkisini kısa sürede hissettirecektir. Çemen gebe ve süt veren kadınlar tarafından kullanılmamalıdır.

Aloe vera; Şifalı bitki olarak kabul edilen Aloe vera; Kurutulmuş aloe vera bitki özü ve yaprakların iç kısımları alınarak jeli, geleneksel olarak diyabet tedavisinde kullanılır, bunun yanı sıra açlık kan şekeri seviyesini düzenleyen etkileri de oldukça yoğundur.

Lif; Daha fazla lif tüketilmesi, fasulye, yulaf ezmesi. Brüksel lahanası, havuç, armut, keten tohumu gibi lif oranı yüksek gıdaların tüketilmesidir.

Doğal takviye; Yabanmersini, tarçın ve krom, çinko, magnezyum, kabak özü gibi içeriklerle şekerinizin seviyesini dengede tutmasıdır.

Siyah ve yeşil çay; Şekersiz yeşil ve siyah çay faydalıdır. Kolesterol ve kan şekeri için oldukça iyidir.

Yiyecek; Patates, pirinç, beyaz ekmek gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar tercih edilmemelidir. Lifli meyveler, sebzeler, tahıllı gıdalar her zaman iyidir.
" } ] }