Rahimden Kan Gelmesi, Hormonal bozukluk sonucu oluşan kanamalar, gebelik ile alakalı kanamalar veya diğer hastalıkların tetiklediği kanamalar haricinde, adet döneminin dışında görülen kanamaların en önemli nedeni myom, kist polip ve yara gibi iyi huylu oluşumların olarak tespiti ve tanısı edilirken bu tip rahatsızlıklardan ilaç tedavisi veya bir cerrahi müdahale yardımı ile tedavi edilmesi mümkündür. Ancak bazen bu hastalıkların dışında jinekolojik kanserlerde kanamaya yol açmaktadır. Bu durumun genelde orta ve ileri yaş gruplarında kadınlar için ciddi rahatsızlıklar önem taşır. Adet döneminin dışında gelişen kanamalar özellikle 35 yaş üstü kadınlar için rahim kanseri, myom, enfeksiyon veya kist oluşumu gibi hastalıkların habercisi denilmektedir. Ayrıca menopoz dönemi öncesi kadınlar arasında adet dönemi düzensizlikleri ile oldukça yaygındır. Fakat bu dönemde gerçekleşen kanamalar kolorektal kanserlerin belirtisi olarak gastrointestinal kanamalar da görülebilir. Genelde adet dönemi içinde veya dışında görülen anormal kanamalar kadınlarda jinekolojik kansere bağlı rahim kanserinin belirtisi olmaktadır.
Rahimden Kan Gelmesinin Kaynağı Ne Olabilir?
Vajen; Vajinal atrofi ve kuruluk sonucunda ve ilişkiye bağlı travma ile kanamalar görülebilir. Vajinadan kaynaklanan bir kitle kanamaya sebep olabilir.
Rahim ağzı (Serviks); Bunun oluşumundan polip (et parçası denir) veya başka tür iyi veya kötü huylu kitleler kanama oluşturabilir.
Rahim (uterus)'a bağlı kanamalar; Rahim iç tabakasının (endometrium) aşısı veya aşırı kalınlaşması (endometrial hiperplazi), burada oluşan bir polip, myom veya başka tür iyi veya kötü huylu kitleler kanama oluşturabilir.
Myomlar; Rahimin düz kas tabakasının içinde gömülü vaziyette yer alırlar. "İntramural", duvar içi myomlar, çoğunluğuna göre rahimin dışına doğru büyümesiyle "subseröz", rahimin dış kılıfının hemen altındadır. Rahim iç tabakasına doğru büyüyen "submükoz", rahim içini kaplayan "mukoza" tabakasının altındadır. Yada rahimin yanlarında "intraligamenter" bulunurlar.
Myom; Rahim adalesinde gelişen, tıp dilinde "ur" diye adlandırılır. Bu iyi huylu tümördür. 20-35 yaş arasında kadınlarda % 20'sinde görülmektedir. Yaş ilerledikçe, myom insidansında da artış oluşmasıdır. 45 yaş üzerindeki kadınlarda % 40'ında myom vardır. Myom, rahim duvarına yerleştiği yere göre bazı belirtilere sebep olmaktadır. Myomlar, büyüklükleri, sayıları ve rahimdeki yerleştikleri yere göre genelde üç belirtisi vardır. Bunlar kanama, ağrı ve infertilite (kısırlık)'dır.
Rahimden Kan Gelmesi İle Myomun Yerleşim Yeri Ve Neden Olabildiği Durumlar Nelerdir?
Rahim iç duvarına (submükoz) yerleşen myomlar; En fazla kanamaya neden olan myom yerleşimidir. Rahimdeki myom olduğu zaman, kadında adet kanamaları artar ve pıhtılı bir kanama meydana gelebilir. İlave olarak bebeğin anne rahmine yerleşimini bozması nedeni ile kısırlığa ve düşüğe neden olabilmektedir.
Rahimin duvarının içindeki myom (intramural); Bu durum ile adet kanamaları artar ve adetler ağrılı bir hale gelir. İlave olarak sık idrara çıkma, kabızlık, kanamanın fazla olmasına bağlı kansızlık ve kansızlığa bağlı vücut değişiklikleri görülebilir.
Rahim duvarının dışında yerleşim gösteren myom (subseröz); Bu yerleşim tipli myomlar içerisinde en iyi olanıdır. Kanama üzerinde etkisi yoktur. Fakat kasık ağrısı ve sık idrara çıkmaya neden olabilmektedir.
Rahimden dışarı yani vajene doğmuş myom; Bu myom tipinin kanamaya neden olabilmesi, hem ilişki esnasında ağrı ve kanama yapabilmesi ve hem de enfekte olabilmesi açısından diğer yerleşim yerlerinden farklıdır. Böylece saptanır saptanmaz alınmalıdır.
Rahimden Kan Gelmesiyle Rahim ve Rahim Ağzı Polipleri;
Endometriyal polip (rahim polipleri), ve servikal polip (rahim ağzı polipleri) rahim iç tabakasında yada rahim ağzında bulunan ve özellikle bu dokulardan kaynak alan ve selim tabiatlı olduğu için "et parçası" oluşumları olarak bilinmektedir. Endometriyal yada servikal polip, oluşma nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalık olarak her yaş kadında görülmektedir ve genelde menopoz öncesi dönemde ve menopoz döneminde daha sık ortaya çıkar. Serviks kanseri, servikal kanser veya rahim ağzı kanseri, rahim ağzının (servikal alanın) habis (kötücül) kanseridir. Serviks kanseri, epitelden köken alan habis tümör, yani karsinomdur. İlk belirtisi vajinal kanama olabilir, yine de iyice ilerleyene kadar bir belirti olmaksızın da söz konusudur.
İlerleyen Kanser Bulguları Nelerdir?
- Adet kanamaları arasındaki dönemde kanama
- Adet kanamalarının fazla olması
- Vajinal akıntının artması
- Cinsel ilişki sonrası kanama
- Tek taraflı kasık ağrısı
- Kilo kaybı, kansızlık
Rahimden Kan Gelmesi Tedavisi Ve İlaç;
Kanama orta şiddetindeyse doktor, oldukça yüksek dozda östrojen içeren bir doğum kontrol hapını kısa bir süre kullanmanızı önerir. Kanama çok şiddetliyse, hastaneye yatmak, yatak istirahati ve östrojen yada projesteron iğneleri yaptırmak gerekebilir. Menopoz sonrası gelişen bir kanamanın tedavisi tamamen kanamanın nedenine bağlıdır. Mesela, kanamanın sebebi rahim ağzında iyi huylu bir polip ise bunun alınması ve probe küretaj ile beraber patolojik incelenmesi tedavi için yeterli olur. Kanamanın sebebi probe küretaj sonucunda endometrial hiperplazi (rahim iç tabakasının aşısı kalınlaşması) veya bazen ameliyat ile tedavisi yapılır. Kanamanın sebebini araştırmak için rahim içerisinden küretaj ile biyopsi alınmış ve sonuç kötü huylu bir kanser gelmiş ise bu durumun tedavisi çok farklıdır ve jinekolojik onkologlarca planlanır. Kanama hastanın kullandığı hormon tedavisi veya başka bir ilaca bağlıysa ilaç tedavisi yeniden düzenlenir.