Kan Yapan Yiyecekler
Kan Yapan Yiyecekler, Kırmızı kan hücrelerine kırmızı rengini, hemoglobin denilen bir madde vermektedir. Fakat hemoglobin kanda bulunması gereken ölçünün altında kalırsa, kansızlık meydana gelmektedir. Kansızlığın sonucunda birçok hastalık insan bünyesinde daha kolay yer edinmeye başlar. Vücutta görülen kansızlık nedeniyle vücudumuzun içindeki dokularda hemoglobin miktarı azalmakta ve dolayısı ile dokularda oksijen eksikliği hissedilmesidir.
Oksijen yoksunluğuna maruz kalan dokular da bunların neticesinde kansızlık bulguları kendini göstermeye başlar. Farklı nedenlere bağlı olarak görülebilen bu hastalık, en fazla demir eksikliğinden anemi türleri şekliyle görülmesidir. Kadınlarda, bebek ve çocuklarda görülme oranı daha yüksektir. Sağlıklı yaşamın şartlarından birisi de kansızlık sorununu yenmektir.
Kansızlık en çok kimlerde görülür; Araştırmacıların yaptığı çalışmalara göre kansızlık, kadınlar, gebelik dönemleri ve çocuklarda daha yaygındır. Kansızlık ayrıca metabolik ve kalıtsal birtakım hastalıkların neticesi olarak da ortaya çıkabildiği gibi beslenme bozukluğu, daha doğrusu yetersiz beslenme neticesinde de gelişebilmektedir. Gıdaya bağlı anemiler genelde üç maddenin eksikliğinden ileri gelmektedir. Demir, folat ve B 12. Bunlardan folat ya da folik asit, B kompleks vitaminler grubunun bir üyesidir. Kromozomların korunması, şeker ve amino asit üretimi, vücudumuzda organların yüzeylerini ve vücut boşluklarını örten mukozanın korunması, bağırsakların parazitlere karşı direnç göstermesi, kan hücrelerinin çoğalması folat ve folik asit ile mümkün olmaktadır.
Günde 400 mikrogram folat bu fonksiyonlar için yeterlidir.
Kansızlığın belirtileri nelerdir?- Kronik yorgunluk ve çabuk yorulma, halsizlik
- Nefes darlığı şikâyetleri
- Göğüs ağrısı
- Demir eksikliğine bağlı olarak metabolizmada yavaşlama
- Dudaklarda morarma
- Ağız içi ve göz altı morarmaları
- Sinirlilik ve asabiyet halleri
- Sürekli kronik uykusuzluk hissi
- El ve ayaklarda karıncalanmalar
- Yüzün ve benzin solgun olması
Kan yapan yiyecekler nelerdir?- Kansızlığın doğal tedavisi için vücudun demir ve C vitamini ihtiyacını karşılayan ya da demir emilimini artıran besinler ve yiyecekler ile beslenmek son derece gerekli ve önemlidir. Kansızlığa iyi gelen bitkiler, sebzeler, meyveler, soya sütü, çiğ sebzeler, pırasa, ıspanak, kereviz, karnabahar, yulaf, pekmez gibi birçok besinler iyi gelir.
- Pırasa çiğ yenildiğinde kan yapıcı etkisini göstermektedir. Başka olarak C vitamini gerekse demir bakımından zengin besinler olarak bilinen B 12, C vitamini ve demir içeren gıdaları bolca tüketmek kansızlık tedavisinde son derece önemi büyüktür.
- Pekmez en çok kan yapan besinlerdendir. Her sabah yarım çay bardağı pekmez içilmesi yeterli gelir.
- Dalak kan yapıcı besinlerdendir. Taze hayvan dalağını tavada hafif kızartılarak hap gibi yutmak çok faydalıdır.
- Çekirdekli kara üzüm en çok kan yapan yiyeceklerden biridir. Tane olarak veya kaynatılıp suyu da içilebilir. Kurusu da kullanılabilir.
- Kına ağacı kansızlık için çok şifalıdır. Kaynatılıp suyunu içilebileceği gibi kara üzüm şerbetine katarakta içilebilir.
- Isırgan otu ve ısırgan çayı anemi hastalığına şifadır.
- Genellikle âdet kanamasının şiddeti nedeni ile oluşan kansızlıklarda çemen tohumu yutulabilir.
- Sabah ve akşam birer tatlı kaşığı bal yenilebilir.
- Karaciğer, tüm kırmızı etler, yumurta, kuru baklagiller, pekmez, yeşil sebzeler, domates, tere, roka, kuruyemiş ve süt ürünleri kansızlığa iyi gelen şifadır.
- Bal, arısütü ve polen de kansızlığa iyi gelen hayvansal besinler arasında yer almaktadır.
- Dut, üzüm pekmezi, ahududu, karadut, çilek, böğürtlen reçeli gibi kırmızı renk açısından meyvelerin reçel ve pekmezleri, kırmızı turp, kırmızı lahana gibi kansızlığa çözüm olabilme kapasitesine sahip besinler olarak hatırda tutulmasıdır.
19.01.2024 08:05:08
Kan Yapan Yiyecekler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|