Kan Gruplarına Göre Beslenme

Kan gruplarına göre beslenme, bireylerin sağlık durumunu ve kilo kontrolünü etkileyen önemli bir yaklaşımdır. Her kan grubunun kendine özgü beslenme alışkanlıkları ve önerileri bulunur. Bu yöntem, sindirim sisteminin verimliliğini artırarak genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratabilir.
Kan Gruplarına Göre Beslenme
05 Eylül 2024

Kan gruplarına göre beslenme, büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken bir yaşam sürdürebilmek için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarda alarak vücudun kullanmasını amaçlayan bir yaklaşımdır. Bu besin öğelerinin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişme engellenir ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Vücudun büyümesi ve gelişmesi, verimli çalışması, dış etkenlere ve hastalıklara karşı dirençli olabilmesi için sağlığın temelini oluşturan yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.

Kan gruplarının sağlık ve hastalıklar üzerine etkisini araştıran uzun yıllara dayanan çalışmalar, kişilerin kan gruplarına göre beslenmelerinin kilo vermelerine veya almalarına neden olabileceğini göstermiştir. Kan grubuna göre beslenme, son zamanların en dikkat çekici konularından biri olarak değerlendirilmektedir. İnsanların kan gruplarına göre yapılan araştırmalara göre beslenmek, sindirime, enerji düzeyine, stresi azaltmaya ve kilo vermeye yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır. Beslenme alışkanlıkları ve genetik faktörlerin kilolar üzerinde büyük etkisi olduğu aşikar bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bilim insanları, kan gruplarının kilo almada ve beslenme alışkanlıklarında etkili olduğunu belirtmektedir.

Kan Gruplarına Göre Beslenme Öğeleri Nelerdir?

AB Grubu

Özellikleri: AB grubu, A ile B'nin modern bir karışımıdır. Çevresel değişikliklere göre beslenme özelliği göstermektedir. Sindirim sistemi çok duyarlı, bağışıklık sistemi ise oldukça güçlüdür. Stresi yenebilmek için zihnin açılması yönünden bazı faaliyetler yapmaları yararlı olacaktır.

Yemesi gereken besinler:

  • Koyun ve hindi eti
  • Kırmızı levrek, sardalya, morina, bey balığı, uskumru ve ton balığı
  • Taze yumurta, yoğurt, beyaz peynir, eski kaşar, keçi ve koyun sütü ve peyniri
  • Zeytinyağı, ceviz yağı, yerfıstığı, zencefil, kuşburnu, papatya, yeşil çay
  • Kimyon, ıspanak, karalahana, marul, havuç, brokoli, sarımsak, soğan, kereviz, maydanoz ve yeşil yapraklı sebzeler
  • İncir, üzüm, kiraz, vişne, erik, greyfurt, limon, karpuz, ananas, yerelması, pekmez, mürdüm eriği, magnezyum sülfat (İngiliz tuzu)

Yememesi gereken besinler:

  • Tavuk ve diğer etler (koyun ve hindi hariç)
  • Deniz hayvanları
  • Mısır ve ürünleri, çavdar ekmeği, susam ve ürünleri, kavrulmuş ve bekletilmiş kuru yemişler
  • Börülce fasulye, ayçiçeği çekirdekleri, pul biber, kara ve beyaz biber, domates salçası, enginar, turp
  • Zeytinyağı ve ceviz yağı hariç diğer yağlar ve katı yağlar
  • Siyah çay, kahve
  • Portakal ve suyu, nar ve suyu, muz, hazır yiyecek ve içecekler
  • Mide ve bağırsaklarda gaz oluşturan her yiyecek türleri

A Grubu

Özellikleri: A grubu, ilk vejetaryenlerdir. Sindirim sistemi oldukça duyarlıdır. Bağışıklık sistemi dayanıklıdır. Yerleşik beslenme ve çevre koşullarına kolayca uyum sağlarlar. Stresi yenebilirler. Güçlü ve sağlıklı kalabilmek için sebze ağırlıklı beslenmelidirler.

Yemesi gereken besinler:

  • Balık, zeytinyağı, yerfıstığı, ceviz, kabak çekirdeği, badem
  • Hardal (sirkesiz), kedi otu, papatya, kahve, yeşil çay, kimyon, kekik, biberiye
  • Börülce fasulye, mercimek, soya ve ürünleri (doğal, genetiği değiştirilmemiş)
  • Çavdar ürünleri ve ekmeği, yulaf ürünleri ve ekmeği, karabuğday ürünleri ve ekmeği, eski tip buğday ürünleri ve ekmeği (amarant veya eski Türk buğdayı)
  • Enginar, karalahana, marul, havuç, kabak, pırasa, ıspanak, beyaz lahana, brokoli, sarımsak, soğan, kereviz, maydanoz ve yeşil sebzeler
  • Kayısı, dut, incir, üzüm, kiraz, vişne, erik, limon, mürdüm eriği, zencefil, pekmez, aloe vera, yerelması, magnezyum sülfat (İngiliz tuzu)

Yememesi gereken besinler:

  • Kırmızı et (bu gruptakiler et yediklerinde ağırlık hisseder, enerji kaybına uğrarlar ve et vücutta yağ olarak depolanır)
  • Sütlü besinler (metabolizmayı yavaşlatır), salam, sosis, kavurma
  • Biber, domates, patates ve lahana
  • Tropikal meyveler, mandalina, portakal ve suyu
  • Soda, gazoz, sakız, bayat yiyecekler, hazır yiyecek ve içecekler

B Grubu

Özellikleri: B grubu, sindirim sistemi dayanıklıdır. Beslenmede katı kuralcılığı yoktur. Sütlü besinlere ilgi duyarlar. Strese karşı yaratıcılıklarını kullanırlar. Formda kalabilmek için fiziksel ve zihinsel faaliyet açısından denge kurmaları gereklidir.

Yemesi gereken besinler:

  • Sütlü besinler, dana ve hindi eti, balık (istakoz, karides, kalamar, midye gibi kabuklu deniz ürünleri hariç)
  • Zeytinyağı, ceviz, inci fasulye, yulaf ve çeşitleri, pirinç ve çeşitleri, doğal buğday ve çeşitleri, yulaf ve ürünleri
  • Patlıcan, kereviz, kırmızı pancar, her çeşit lahana, karnabahar, patates, her türlü biber, karahindiba, maydanoz
  • Erik, karpuz, muz, üzüm, incir, vişne, kiraz, frenk üzümü ve yeşil çay

Yememesi gereken besinler:

  • Deniz hayvanları (kabuklu ve kabuksuz), tavuk ve kaz eti, dondurma, sakız
  • Her türlü mercimek, nohut, sıvı yağlar (zeytinyağı ve keten yağı hariç)
  • Kavrulmuş ve bekletilmiş kuru yemiş, yerfıstığı, susam ve ürünleri, mısır ve ürünleri, çavdar ve ürünleri
  • Enginar, domates salçası, aloe vera, Hindistan cevizi, karabiber, beyaz biber, tarçın
  • Mısır şurubu ve nişastası, bayat yiyecekler, hazır yiyecek ve içecekler

0 Grubu

Özellikleri: 0 Grubu'nda olanlar ilk insanları simgeler. Et yemeye çok meyillidirler. Sindirim sistemleri çok sağlamdır. Bağışıklık sistemleri fazla aktiftir. Diyet yapmaya ve çevreye uymaya zor alışırlar. Stresten kurtulmak için fiziksel faaliyetlere ağırlık verirler. Enerjik ve ince kalabilmek için metabolizmalarının hızlanması gerekir.

Yemesi gereken besinler:

  • Kırmızı et, dana, sığır, koyun, yabani et (yağlı olabilir), balık
  • Kavrulmuş kabak çekirdeği, enginar, lahana, brokoli, hindiba, marul, çiğ ıspanak, roka, maydanoz, yeşil sebzeler, pazı, turp (karaturp), kırmızı pancar, kabak, bal kabak, soğan, sarımsak
  • Zencefil, safran, kırmızı pul biber, keçiboynuzu, kimyon, kuşburnu, mercanköşk, ıhlamur, keten tohumu
  • İncir, üzüm, erik, mürdüm erik, kiraz, vişne, greyfurt ve suyu, karadut, karpuz, mango, bal, soda, yeşil çay

Yenmemesi gereken besinler:

  • Karışık et (salam, sucuk, sosis gibi), süt ve ürünleri (yenilebilir hariç)
  • Rafine olmuş sıvı yağlar (zeytin ve keten hariç), hazır turşular, dondurma
  • Yerfıstığı, kahve, siyah çay, buğday ve mısır nişastası
  • Portakal, aloe vera, karnabahar, ketçap, domates salçası
  • Bayat yiyecekler, hazır yiyecek ve içecekler
  • Mide ve bağırsaklarda gaz oluşturan her yiyecek türleri

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Koçak

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kan grubuma göre beslenme alışkanlıklarımı değiştirmek zorunda mıyım? Sindirim sistemim çok hassas ve bazı yiyecekler bende rahatsızlık oluşturuyor, bu durumu nasıl dengeleyebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Koçak,

Sindirim sisteminizin hassas olması, beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemeniz gerektiğini gösterebilir. Kan grubuna göre beslenme teorisi bazı kişilere faydalı olabilse de, herkes için aynı sonucu vermeyebilir. Sindirim problemlerinizin belirli yiyeceklerden kaynaklandığını düşünüyorsanız, bu yiyecekleri belirlemek için bir eliminasyon diyeti uygulayabilirsiniz. Bu diyette, şüphelenilen yiyecekleri beslenmenizden çıkarır ve daha sonra tek tek geri ekleyerek hangilerinin sorun yarattığını gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca, bir beslenme uzmanı veya diyetisyenle görüşerek size özel bir beslenme planı oluşturabilirsiniz. Bu uzmanlar, hem sindirim sisteminizin hassasiyetini hem de genel sağlık durumunuzu dikkate alarak en uygun beslenme stratejilerini belirleyebilirler. Bol su içmek, lifli gıdalar tüketmek ve probiyotikler kullanmak da sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunabilir.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı

Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı

Popüler İçerikler
Kan Vermenin Zararları

Kan Vermenin Zararları

İlginizi Çekebilir
Kan Bağışının Önemi

Kan Bağışının Önemi

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Kan Nasıl Alınır Kan Alma Yöntemleri

Kan Nasıl Alınır Kan Alma Yöntemleri

Kan Kurdunun Özellikleri

Kan Kurdunun Özellikleri

Kan Yoluyla Bulaşan Hastalıklar

Kan Yoluyla Bulaşan Hastalıklar

Kan Grubu Nedir?

Kan Grubu Nedir?

Kan Şekeri Normal Değerleri

Kan Şekeri Normal Değerleri

Güncel

Kan Transfüzyonu

Kan Transfüzyonu

Güncel

Meniden Kan Gelmesi

Meniden Kan Gelmesi

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı

Büyük ve Küçük Kan Dolaşımı

Kan Grubuna Göre Beslenme

Kan Grubuna Göre Beslenme

Kan Grubuna Göre Kişilik

Kan Grubuna Göre Kişilik

Kan Pıhtısının Özellikleri

Kan Pıhtısının Özellikleri

Kan Basıncının Özellikleri

Kan Basıncının Özellikleri

Kan Fizyolojisinin Özellikleri

Kan Fizyolojisinin Özellikleri

Kan Gruplarının Özellikleri

Kan Gruplarının Özellikleri

Kan Şekeri Değerleri

Kan Şekeri Değerleri

Tam Kan Sayımı Listesi

Tam Kan Sayımı Listesi

En Zor Bulunan Kan Grubu AB Rh ( - )

En Zor Bulunan Kan Grubu AB Rh ( - )

Kan Tükürmek Neden Olur?

Kan Tükürmek Neden Olur?

Kan Kanseri Belirtileri

Kan Kanseri Belirtileri

Kan Yapan Yiyecekler

Kan Yapan Yiyecekler

Kan Tahlilinin Sonuçları

Kan Tahlilinin Sonuçları

A Rh Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

A Rh Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kan Dolaşımı Kan Dolaşım Sistemi

Kan Dolaşımı Kan Dolaşım Sistemi

Ağızdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Ağızdan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler

Kan Şekerini Düşüren Yiyecekler