Göğüs filmi ve bakteri incelenmesi, verem olup olmadığını aydınlatmaktadır. Balgamın renginden hangi hastalık olduğunu bulabilmek önemlidir. Siyah ve gri renkli balgamlar sigara dumanı, kömür tozu ve hava kirliliği yüzünden olmasıdır. Kırmızı balgam kanlı geliyorsa akciğerle ilgili bir sorun olasılığıdır. Yalnızca kan tükürüyorsanız kan tükürme ile kanlı balgam arasında fark gösterir. Kanlı balgam akciğerden gelir. Kan tükürmek ise genelde üst solunum yollarından olduğu gözlemlenir. Moptizi tipik olarak parlak kırmızı renkli ve köpüklüdür. Fakat solunum yollarında bir süre dinlendikten sonra çıkarılırsa kanın rengi değişir, koyu kırmızı kahverengi olur. Burun, ağız içi, yutak ve gırtlaktan kaynaklanan üst solunum yolları kanamalarında ve sindirim sistemine ait kanamaların hemotiziden ayırt edilmektedir. Kanamanın kaynağı çoğunlukla 3 bölgeden birisidir;
Balgamda kanama nedenleri; Burun boşluğu, ağız içi ve boğazdan oluşan üst solunum yollarıdır. Hem tükürmekle hem de burundan kan geliyorsa kanamanın kaynağı üst solunum yolları olabilmektedir. Şayet kan bulantı ve kusma ile birlikte geliyorsa kanamanın kaynağı mide bağırsak sistemi olabilir. Fakat akciğerle ilgili ciddi kanamalarda da bulantı ve kusma olabilir. Alt solunum yollarında, akciğerlerden kanama genelde öksürükle birliktedir. Genellikle göğüste hırıltı ile birlikte gelir. Kanama balgam içinde noktalar veya çizgiler şeklinde olabileceği gibi tamamen kandan oluşan bir balgam şeklinde de olabilmektedir. Akciğerlerdeki birçok hastalık kan tükürmeye neden olabilmektedir. Bunların en önemlisi tümörler ve kanserlerdir. Tümörler, kanser, tüberküloz, bronşektazi ve apse gibi bazı hastalıklarda kanamanın şiddetlenerek artma riski yüksektir.
Balgamda Kanamaya Neden Olan Önemli Hastalıklar Nelerdir?
Tüberküloz, halk arasında ince hastalık, verem v.s gibi isimlerle bilinen akciğer tüberkülozu da balgamda kanamaya neden olan hastalıkların nedenidir. Kesik kesik gelen öksürük, iştahsızlık, halsizlik, zayıflama, hafif ateş ve gece terlemesi hastalığın diğer belirtileridir. Tanısı için akciğer röntgeni ve balgamda Verem mikrobunun saptanması gerekmektedir. Doğru ilaçlarla yeterli sürede tedavi edildiğinde tamamen düzelen bir hastalıktır.
Zatürre; Başlıca belirtileri, üşüme, titreme, yüksek ateş, öksürük, cerahatli balgam, göğüs ağrısı ile birlikte balgamda kanama olmasıdır. Kesin tanısı için akciğer röntgeni yeterlidir. Uygun antibiyotiklerle yerinde hiçbir iz bırakmadan düzelme sağlar.
Akciğer embolisi, akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanmasıyla oluşur. Pıhtının kaynağı bacakların derin toplar damarlarıdır. Aniden başlayan batar tarzda göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürük v.s akciğer embolisini düşündürmüştür. Tanısında röntgenden başka akciğer sintigrafisi ve özel durumlarda anjiografi yapılmalıdır. Tedavide kanı sulandıran ilaçlardan yararlanılır.
Bronşektazi, bronşlarda yaygın yada bölgesel olarak genişleme ve harabiyet vardır. Başlıca nedeni çocukluk çağında geçirilen kızamık, boğmaca, zatürre v.s gibi iltihaplı hastalıklardır. Tipik belirtileri tekrarlayıcı nitelikte öksürük, balgam ve zaman zaman da balgamda kanamadır. Kesin tanısı ince kesitli bilgisayarlı tomografi yapılmalıdır.
Akciğer absesi, alkoliklerde, düşkün ve yaşlılarda daha çok rastlanan bir hastalıktır. Yüksek ateş, titreme, çok bol ve kötü kokulu balgam ve genel durum bozukluğu başlıca belirtileridir. Bazı hastalar antibiyotikler ile tedavi edilebilirken bazılarında cerrahi girişim gerekir.
Diğer hastalıklar, akciğerlerden başka, bazı kalp ve dolaşım sistemi, kan, böbrek hastalıkları da balgamda kanamaya yol açabilirler.
Balgamda Kanamanın Tedavisi;
Akut kuru öksürükte kullanılan ilaçların en önemlisi geniz akıntısını azaltan ilaçlarıdır. Bu ilaçlar genellikle hap şeklinde olduğu gibi sprey şeklinde de olabilir. Alerjik akıntılarda alerjiyi azaltacak burun spreyleri bir takım bronşlara kullanılan yani bronştaki aşırı duyarlılığı ortadan kaldıracak inhalerler bunlar kuru toz inhalerleridir ve ağız yoluyla uygulanırlar bunlar en çok kullanılan ilaç çeşitleridir. Eğer buna bir viral enfeksiyon eklenmişse antiviral tedavileri, bakteriyel enfeksiyon eklenmişse antibiyotikler buna eşlik eden ilaçlarıdır. Ama asıl tedavi kuru öksürüklerde inhalerlerdir. Kuru öksürüğün en önemli nedenleri dumanlardır. Mesela sigara dumanı olan yerde kişi öksürüyorsa bir süre sigara dumanı olan yerden uzaklaşınca öksürük ortadan kalkacaktır. Kişi kapalı bir havuza giriyorsa ve orda öksürüyorsa genelde klor alerjisi düşünülür ve ortamdan uzak durmak öksürüğü ortadan kaldırır.
Balgam Söktüren Şifalı Bitkiler;
Balgam, altta yatan başka bir hastalık yada durumun neticesidir. Bu nedenle ilk önce balgamın nedenini bulmak mühimdir. Balgamın nedeni bulunduktan sonra o hastalığa yönelik tedavi uygulanmaktadır. Balgamın gittikçe koyulaşıp sarardığı, yeşillendiği deniliyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Balgam beyaz köpük şeklinde ise çıkmakta zorluk çekilmiyorsa yapılacak tek şey düzenli ve bol su içmektir. Soğuk enfeksiyonunda ıhlamur, su ve bitki çayları içilerek balgamın sökülmesine yardımcı olur.